A londoni FTSE-100 mutató 0,87 százalékos, a frankfurti DAX-index 3,75 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,02 százalékos pluszban zárt. Milánóban 2,42 százalékkal, Madridban pedig 2,59 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,57 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,52 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,63 százalékkal kúszott feljebb.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató 359,76 ponton, március 6. óta a legmagasabb szinten fejezte be a kereskedést. A nap nyertese a frankfurti tőzsde volt, a DAX-index a pünkösd hétfői zárva tartás után március eleji, a koronavírus-járvány tombolásának kezdete előtti szintre ugrott az utóbbi közel két hónap legerősebb napi emelkedési ütemével.

A német autógyártók, a Volkswagen, a Daimler és a BMW 5,2 százalék és 7,7 százalék közötti mértékben drágultak arra a hírre, hogy közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására. A Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra.

A Lufthansa árfolyama 3,4 százalékkal kúszott feljebb annak köszönhetően, hogy a légitársaság felügyelőbizottsága jóváhagyta a 9 milliárd euró értékű mentőcsomagról a kormánnyal megkötött megállapodást, jóllehet ennek fejében - az Európai Bizottság jóváhagyását megszerzendő - fel kell adni néhány fontos repülőtéri résidőt a riválisok javára.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,55 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,21 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,34 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik azokra a reményekre, hogy a nagy olajexportáló országok szövetsége, élén Szaúd-Arábiával és Oroszországgal meghosszabbítja a kitermelés május-júniusra tervezett napi 9,7 millió hordós csökkentését.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,56 százalékos pluszban, 39,30 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 2,26 százalékos nyereségben, 36,24 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,73 százalékkal, 1727,30 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,86 százalékkal 1735,25 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1170 dollárt adtak, 0,33 százalékkal erősödött az euró - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!