A kakaóbab tonnánkénti ára júliusi szállításra 3,6 százalékkal, 1806 dollárra esett csütörtökön a New York-i árutőzsdén, 2007 szeptembere óta nem volt ilyen olcsó. Az év eleje óta 15 százalékkal, az utóbbi 12 hónap alatt pedig mintegy 40 százalékkal csökkent a kakaóbab ára.

A londoni árutőzsdén a legközelebbi, júliusi határidőre 3,1 százalékkal, 1425 fontra mérséklődött a kakaóbab ára, ami 2013 márciusa óta a legkevesebb.

A kakaóbab árát lefelé nyomja a világpiaci túlkínálat, illetve a font árfolyamának erősödése.

Ugyancsak a túltermelés miatt esik a cukor és a kávé ára is.

A New York-i árupiacon egy font (45,36 dekagramm) arabica kávéfajta júliusi szállításra 1,4065 dollárba került szerdán, 3,4 százalékkal csökkent az ára. A nyerscukor ára pedig fontonként 1,8 százalékkal 16,52 centre esett vissza - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!