A héten felgyorsulnak az események a Budapesti Értéktőzsdén, szerdán teszi majd közzé tavalyi negyedik negyedéves számait a Magyar Telekom és a Mol is. Ezután már csak az OTP március 4-i gyorsjelentése marad, hogy mérleget lehessen vonni, hogyan is sikerült a BUX indexben szereplő legnagyobb cégek tavalyi utolsó negyedéve.

A BUX nagy cégeinek összesített eredménye az elemzők várakozásai szerint negatív lehetett a tavalyi év utolsó három hónapjában, a négy nagy nettó profitja mínusz 160 milliárd forint lehetett ebben az időszakban. Ilyenre utoljára 2014 negyedik negyedévében volt példa - hívta fel a figyelmet Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető részvénystratégája.

A számviteli mínuszért a Mol lesz okolható a várakozások szerint, az olajipari cég ugyanis várhatóan hatalmas leírásokat hajt végre a negyedévben. Az iraki Akri-Bijeel blokkal kapcsolatos leírások, az északi tengeren 100 dolláros olajárak mellett vásárolt kutatási licenszek és eszközök leírása, a szíriai kitettség leírása és a készletátértékelések összesen 1 milliárd dollárt meghaladó (egyes becslések szerint 1,5 milliárd dollárt is elérő) veszteséget hozhat a cégnek.

Ugyanakkor működési szinten kiválóan teljesíthet az olajcég, köszönhetően az egészséges szinten maradó finomítói marzsoknak, ha nem lennének a leírások, akár 150 milliárd forintos eredményről is jelenthetne a társaság. Az egyszeri tételektől tisztított nettó eredménye így olyan magas lehet a cégnek, amire az elmúlt években nagyon ritkán volt példa.

Ez a szektor most jobban járt

A Magyar Telekom várhatóan közel duplázza majd eredményét. Ez azonban bár növekedési ütemben jól hangzik, azonban az abszolút számok tekintetében már nem lesz akkora produkció, tekintve, hogy az a 2014-es negyedik negyedévben mindössze 1,5 milliárd forintos nettó eredményt ért el a cég - hívta fel a figyelmet Miró. Ennek ellenére a cég kedvező folyamatokról számolhat majd be, hiszen tavaly év közben több áremelést is sikerült végrehajtania. A mobil és a vezetékes szegmensben egyaránt a bevételek növekedésével számolnak az Erste elemzői, azonban az igazán kiugró számokat az IT szegmens mutathat, itt a forgalom 16 százalékos bővülése sem elképzelhetetlen.

A Telekom-csoport teljes árbevétele 2 százalékkal, 169 milliárd forintra bővülhetett, az EBITDA éves szinten 2,7 százalékkal lehetett magasabb, mint 2014-ben. Az üzemi eredményben viszont nem lesz érzékelhető ilyen javulás, ennek oka elsősorban az, hogy a frekvencia aukciókon drágán volt kénytelen vásárolni a csoport, s ez az amortizáció jelentős növekedését vonta maga után. Az üzemi profit így éves szinten akár 7 százalékkal is csökkenhet a cégnél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!