Rég nem látott siker az olasz kötvényaukción

Nagy kereslet mellett, alacsony hozamokkal mentek el az olasz papírok. Ez jó jel a jövő heti nagyobb kibocsátás előtt.
MTI-Eco, 2012. február 24. péntek, 15:37
Fotó: Napi.hu

Sikeres állampapír-kibocsátást hajtott végre Olaszország pénteken 4,5 milliárd euró értékben. A kereslet csaknem 8,6 milliárd euró volt. A 3 milliárd euróért értékesített kétéves, zérókuponos olasz kötvények átlaghozama május óta legalacsonyabb szintre, 3,013 százalékra csökkent az egy hónappal korábban tartott árverésen kialakult 3,763 százalékról. Olaszország e mellett négyéves és hétéves lejáratú, inflációkövető adósságpapírokat is eladott.

A rövidebb lejáratú kötvényből 754 millió eurónyit, a hosszabb futamidejűből 747 millió euróért adtak el. Az előbbiből utoljára áprilisban, az utóbbiból szeptemberben adott el Olaszország.

Elemzők jó előjelnek tekintik a pénteki árverés eredményét a jövő heti aukciók előtt, amikor Olaszország hétfőn jóval nagyobb összegért, 12,25 milliárd euróért tervez értékesíteni kincstárjegyeket, kedden pedig 6,25 milliárd euróért 5 és 10 éves lejáratú kötvényeket. Olaszországnak közel 90 milliárd eurónyi adósságot kell refinanszíroznia február és április között.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK