Ma lehet először kereskedni az E.ON leányvállalat, Uniper részvényeivel a frankfurti tőzsdén, utoljára úgy, hogy a DAX német részvényindex kosarában szerepeljen. A bizarr szituáció oka az, hogy a Uniper részvényekből az E.On összes részvényese kapott, minden 10  E.ON részvény után egy Uniper részvényhez juthattak a befektetők. A Uniper önmagában nem alkalmas arra, hogy DAX tag legyen, így a mai napot követően ki is kerül majd az indexkosárból, az E.ON és a Uniper árfolyamának alakulása azonban megfelelő bázist fog mutatni ahhoz, hogy nélküle zökkenőmentesen lehessen holnap folytatni az indexszámítást.

Szakértők szerint azonban a mai napon nagyon sok indexkövető alap szabadul meg frissen kapott Uniper részvényétől, mivel portfólióikat hozzá kell igazítaniuk az index változásaihoz.

Ennek ellenére a részvény nagyjából a vártnak megfelelő árazást produkálta, a 10,015 eurón nyitó Uniper részvények kora délutánra 10,8 euróig drágultak. Piaci szakértők a Reuters és a Bloomberg tudósításai szerint korábban úgy vélték, hogy a Unipert nagyjából 4 és 4,5 milliárd euró közé árazza majd a piac, ezek az árfolyamok megfelelnek e becsléseknek. Eközben a Uniper részvények könyvekből történő kivezetése, a cég levágása miatt is automatikusan esnek az E.ON részvényei is, a "levágott Uniper" részvények értékénél valamivel nagyobb mértékben, 1,2 euróval. De esnek eközben az E.ON legnagyobb versenytársa, az RWE AG részvényei is, igaz, csak 3,5 százalékkal.

A Bloomberg szerint kevés olyan tőzsdei cég van, amelynek szomorúbb lenne a tőzsdei debütálása a Unipernél. A társaságot az év elején az E.ON azért hozta létre, hogy abban tömörítse hagyományos fosszilis- és atomenergia üzletágát. Ez a tevékenysége folyamatos nyomás alatt van az elmúlt években az alacsony energiaárak és a megújuló energiaforrásokat egyre inkább favorizáló német energiapolitika miatt. A cél az volt, hogy a jövőt képviselő megújuló energia üzletág maradjon az E.ON-ban, s a levágás után a befektetők szabadon dönthessen arról, benne kívánnak-e maradni a jelenleg bizonytalan kilátásokkal rendelkező hagyományos energetikai ágazatban.

Az atomenergia visszaszorítását megcélzó német szabályozás a fukusimai atomkatasztrófa óta folyamatosan kedvezőtlen hatással van mind az E.ON, mind az RWE megítélésére. Jól illusztrálja ezt, hogy az E.ON részvények ára 2011 eleje óta 25 euróról 7 euró alácsökkent, az RWE az akkori 50 euró feletti szintről 15 euró alá esett.

A jellemzően optimista jövőt idéző tőzsdei kibocsátási tájékoztató az E.ON esetében olyan kitételeket tartalmaz, amelyek szerint a cég tevékenységi körét jelentő hagyományos energiatermelő üzletág a piacvesztés kockázatával kell számoljon a megújuló energiaforrásokkal szemben, sőt, hosszútávon akár annak teljes eltűnésével is lehetséges.

Az E.ON lépését egyébként az RWE is követi, ők azonban a tőzsdei kibocsátás során az E.ON-nal ellentétben csak 10 százalékát adnák el hasonló cégüknek, s a többségét megtartják.

A Bloomberg szerint ugyanakkor nem kell teljesen temetni a Unipert, hiszen a becslések szerint az E.ON piacain még 2025-ben is a hagyományos energiatermelés fogja kiszolgálni a piac mintegy 50 százalékát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!