Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken hozzák nyilvánosságra a hivatalos első negyedéves GDP adatokat Kínában. A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai - amely sok piaci szereplő szerint igencsak kozmetikázottak - a CNNMoney által megkérdezett elemzők várakozásai szerint 6,6 százalékos bővülésről adhat majd számot a tavalyi év hasonló időszakához képest, ez lenne a legalacsonyabb adat a 2009-es pénzügyi válság óta.

Az év egészére az elemzők ennél is pesszimistábbak, szerintük a növekedés üteme 6,3 százalékig is lassulhat, amely már alacsonyabb a kínai kormányzat által hivatalos célként megjelölt 6,5-7 százalékos sáv alsó szélénél. A kínai GDP tavaly 6,9 százalékkal bővült a hivatalos adatok szerint.

Az elmúlt évek gyors növekedését követően a kínai gazdaság viszonylag gyorsan lassít, részben annak betudhatóan, hogy a vezetés tudatosan próbálja azt átalakítani, egyre nagyobb szerepet szánva a szolgáltatási szektornak a korábbi gyorsan bővülő ipari termeléssel szemben. Az elmúlt évek növekedésével Kínában a hitelezés is hatalmas méreteket öltött, s most ennek terhei is fékezik a gazdaságot - emlékeztet a portál.

Az, hogy sikerül-e a kínai gazdaságot egy új egyensúlyi pályára állítani a következő években nagyban függ attól is, hogy megfelelő szinten tudják-e tartani a pénzügyi rendszer likviditását a bankrendszer adósságállományának csökkentése és a kötvénypiac felpörgetése mellett - vélte Peter Donisanu, a Wells Fargo szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!