December 3-án dönthetnek a részvényesek, majd az év végi mérlegadatok ismeretében, a várhatóan 2019. március 29-i újabb kettős közgyűlés előterjesztései szerint hagyhatják jóvá a tulajdonosok az egyesülést és az ahhoz szükséges záró lépéseket, ahogy azt a Napi.hu októberi 18-i szakmai konferenciáján bejelentették.

Az ezzel kapcsolatos befektetői prezentációt szerdán tették közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Eszerint a két holdingvállalat egyesülésével Magyarország ötödik legnagyobb nyilvánosan működő vállalata jön létre, amelynek piaci kapitalizációja az 1,2 milliárd eurót is (mintegy 385 milliárd forintot) elérheti. A dokumentum szerint az összeolvadás által közelebb kerülnek a hasonló társaságokhoz. Együttesen például felülmúlják az ukrán Kernel társaság 983 millió eurós piaci kapitalizációját, alig maradnak el a Rusagro részesedésétől (1,242 millió euró). A BÉT-en az OTP 10, a Mol 7,9, a Richter 3,1 és a Magyar Telekom 1,4 milliárd eurós kapitalizácója mögé szárkóznak fel.

Az egyesült vállalatnak a magyar gazdaság stratégiailag legfontosabb ágazataiban lesznek jelentős befektetései (ipar, mezőgazdaság, energiaszektor, idegenforgalom és ingatlanpiac) szereznek részesedést - olvasható a prezentációban. Az egyesülő cégbe a Konzum részéről a Hunguest (szállodaipar), az Appeninn nyrt (ingatlan) 25 százaléka, a CIG Pannónia (biztosítás, pénzügyi szektor) 25 százaléka kerül be. Az Opus Global a házasságba a Mátra Energy Holding - MEH (energetika), a Kall Ingredients, a Viresol cégeket hozza be többek között.

De az egyesített holdingé marad a tervek szerint a Balatontourist 100 százaléka, a 4iG - szintén BÉT-en jegyzett - it-cég 14, a Takarékinfo 25, a Status Capital Zrt. vagyonkezelő 25 százaléka. Valamint a két cégben eddig is jelen lévő legnagyobb tulajdonos, Mészáros Lőrinc felcsúti expolgármester vállalkozó társaságainak, a Mészáros és Mészáros Kft-nek, valamint az R-Kord vasútépítő cégnek az 51-51 százalékos többségi tulajdonrésze.

A prezentációban szereplő stratégiai célok a következők:

  • A regionális tőkepiaci indexek súlyozásának növelése
  • A piaci kapitalizáció meghaladja az 1 milliárd eurót
  • A likviditás és a magántulajdonban lévő részvények növelése
  • A terjeszkedés érdekében tőke- és tartozásemelés lehetősége a nemzetközi tőkepiacokon
  • Jelentős működési szinergiák elérése
  • Működési mechanizmusok és döntéshozás egyszerűsítése

 

Részletezik azt is, hogy az érdekeltségekkel milyen piaci lépéseket terveznek. Ebből a legérdekesebb, hogy a Hunguest Hotel mellett további city hotelek megszerzésével számolnak. Az Appeninn esetében a célok között van egy "A" kategóriás irodaingatlan-vásárlás Budapesten, valamint kiskereskedelmi egységek kialakítása Magyarországon és irodák kialakítása Budapesten. A telekommunikációs szektorban a tervek között szerepel, hogy a meglévő vállalataik jelenlétét "organikusan, illetve felvásárlások segítségével kiterjesszék a magyar telekommunikációs/IT szolgáltatói piacra."

Kiderült, hogy a cégcsoport legutóbbi nettó adóssága 147 millió eurót tett ki, a proforma nettó eszközérték eléri az 1,103 millió eurót. A P/BV mutató 1,1-szeres lesz az előrejelzés alapján.

Kiemelik a dokumentumban, hogy 2017-ben a Konzum 6 600 százalékos részvényárértékkel a legjobban teljesítő eszköz volt a világon. Az Opus Global több mint 1 600 százalékos növekedést ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!