Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új Xetra kereskedési rendszer december 6-án startolhat a tervek szerint a Budapesti Értéktőzsdén, a váltás előkészítése azonban meglehetősen hosszú folyamat volt. Bár a rendszer cseréje elsősorban informatikai projekt, azonban számos üzleti és jogi vetülete is van a váltásnak, s ez meglehetősen komplexszé teszi a felkészülési folyamatot, amelyben a tőzsde, a brókercégek és a felügyeleti szervek aktív együttműködésére is szükség van.

A rendszer cseréjének előkészítése a BÉT-en a tavalyi év közepén indult, ekkor kezdték el az új rendszert telepíteni, ekkor kötötte meg a BÉT a szükséges megállapodásokat a Wiener Börsével, s ekkor kezdte el a budapesti tőzsde új, a Xetrához igazodó kereskedési modelljét kidolgozni, s azt a vonatkozó szabályzatokba átültetni.

A brókercégek a BÉT által kidolgozott menetrend szerint elvileg csak idén februárban kapcsolódtak be a rendszer tesztelésébe, azonban sokak elébe mentek a feladatoknak, s már jóval korábban felmérték, mivel jár számukra az új rendszer bevezetése.

Mi már elég régóta készülünk a változásra, az első lépéseket már 2012 első felében megtettük - mondta Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt kereskedési igazgatója. Első körben felmértük, hogyan érint minket a technológiai váltás, és nekünk milyen lépéseket kell megtennünk a zökkenőmentes átállás érdekében.

Az egyik ilyen fontos változás a régi MMTS rendszerhez képest a brókercégeknek az lehetett, hogy a régi rendszer kereskedési felületet is nyújtott a felhasználóknak, míg a Xetrához a felhasználók maguk fejleszthetnek ilyen rendszert. Ebben segítséget nyújtott a BÉT. Minden szekciótag cég ingyenesen kapott két kereskedési felületet. Az Equilor nem a BÉT által nyújtott lehetőséget választotta, mivel a cég már tag volt korábban a CEESEG csoporthoz tartozó prágai tőzsdén is, ahol már korábban bevezették a Xetra rendszert. Így számunkra a meglévő rendszerek BÉT-re való áthangolása és finomhangolása jelentette a fő feladatot.

Az új kereskedési rendszernek két olyan jellemzője van, amely várhatóan egy kis változást hozhat a kereskedésben a Budapesti Értéktőzsdén. Az egyik az új ajánlattípusok bevezetése, amelyek közül talán a legfontosabb az úgynevezett Iceberg (jéghegy) ajánlat megjelenése lesz. Ennek lényege, hogy egy-egy nagyobb megbízás esetén a rendszerbe bevihető olyan ajánlat, amely adott időpontban az ajánlati mennyiség csak egy részét mutatja meg a könyvben, s annak teljesülésekor újabb részmennyiség jelenik meg a könyvben. Például ha egy nagybefektető 10 ezer OTP részvényt szeretne eladni, akkor megteheti, hogy az adott áron csak ezer darab eladandó OTP részvény szerepeljen az ajánlatok között, ennek teljesülésekor a rendszer következő ezer darab eladandó részvényt automatikus helyezi el az ajánlatok között.

Ez utóbbi, inkább intézményi ügyfelek számára érdekes változás mellett átalakíthatja a kereskedés képét a felfüggesztési szabályok megváltozása. Az eddigi, statikus felfüggesztési szabályok helyett belép a rendszerbe egy úgynevezett dinamikus felfüggesztési mechanizmus is. Ez elvileg meg sem engedi kötni a piaci ártól jelentősen eltérő árfolyamon az üzletet, hanem azt aukció előzi meg, lehetőséget biztosítva, hogy az összes piaci szereplő lépni tudjon időben ha az előző kötéstől nagyon eltérő árú ajánlat, vagy üzlet köttetne. Ez amellett, hogy csökkentheti a volatilitást, a brókerhibák ellen is automatikus védelmet nyújthat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!