A luxemburgi adatvédelmi hatóság, a Commission Nationale pour la Protection des Données (CNPD) szerint az Amazon a GDPR rendelettel ellentétes módon kezelte a felhasználók adatait – írja az ecommernews.eu-ra hivatkozva a Media1.hu.

A határozattal kapcsolatban az Amazon közölte, hogy fellebbez a döntés ellen, mert szerinte az megalapozatlan, illetve az összege súlyosan aránytalan.

A 2018 óta hatályos uniós adatvédelmi rendelet előírja, hogy felhasználókról adatokat kezelni csak az előzetes hozzájárulásuk esetén lehet. Amennyiben ez ennek hiányában is megtörténik, akkor az adatkezelők komoly bírságokra számíthatnak.

Az adatvédelmi rendelet hatályba lépése óta még senki sem kapott az Európai Unióban akkora bírságot, mint amekkorát most az Amazon.

A világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata egyébként a múlt héten nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében arról számolt be, hogy az adózott eredménye 48 százalékkal, 7 milliárd 778 millió dollárra, részvényenként 15,12 dollárra nőtt az idei második negyedévben az egy évvel korábbi 5 milliárd 243 millió dollárról, részvényarányosan 10,3 dollárról, részben a koronavírus-járvány miatt megugrott forgalma hatására.

A vállalat bevétele a tavalyi második negyedévi 88 milliárd 912 millió dollárhoz képest 27 százalékkal, 113 milliárd 80 millió dollárra nőtt. Az Amazon ezzel már a harmadik egymást követő negyedévet zárta 100 milliárd dollárt meghaladó bevétellel, de a bevételnövekedés üteme lassult az első negyedévi 44 százalékos bővüléshez képest – utóbbiakról az MTI számolt be a Reuters alapján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!