Már szerdán szárnyalni kezdett az OTP Bank részvénye a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), napközben bőven 2 százalék fölötti pluszban volt az árfolyam, pedig a hitelintézet csak péntek hajnalban - pontosabban csütörtökről péntekre virradóan éjfél után pár perccel - teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését. Az elemzők viszont már most vallottak arról, milyen számokat várnak a vezető magyar hitelintézettől, az adatok pedig nagyon jók.

Rekord eredmény jöhet

Az Erste Befektetési Zrt. szakértői szerint a nemrégiben végrehajtott tranzakciók eredményeként rekord profittal zárhatta a második negyedévet az OTP. A bank eddigi legnagyobb akvizícióját, a bolgár Expressbank megvásárlását januárban zárta le, Albániában pedig az első negyedév végén zárult a tranzakció, így a második negyedévben már mindkét leányban eredménye megtalálható a konszolidált számokban, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A másik pozitív tényező a forint gyengülése volt a régiós devizákkal szemben, ami a külföldi leányvállalatok forintban kifejezett profitját növeli. Ezek együttes hatásaként a nettó kamatjövedelem és a nettó díj- és jutalékbevétel is 15 százalékkal növekedhetett a tavalyi évhez képest.

A költségek lassabban nőnek

A működési költségek ennél visszafogottabb mértékben növekedhettek. "A kockázati költségek nagyon alacsonyak voltak a tavalyi bázis évben, amihez képest az idei második negyedévben növekedésre számítunk" - állítják az Erste szakértői.

Az egyéb tételek is pozitívan alakulhattak a második negyedévben, részben a Moltól kapott osztalék elszámolása miatt. Összességében a nettó korrigált profit 100,2 milliárd forintra emelkedhetett a második negyedévben, míg a korrekciók nélküli adózott eredmény 97 milliárd forint lehetett - mondja az Erste.

100 milliárd körüli profit

Az OTP 14 elemzői csoport által összesített saját konszenzusa valamivel visszafogottabb eredményt vár, mint az Erste. A konszenzus 95,8 milliárd forintra számít a számviteli adózott eredmény soron, ami 7 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A korrigált nettó eredmény 98,1 milliárd forint lehet, ez 8 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A fokozódó hitelezés és az akvizíciók miatt a nettó kamatbevétel 16 százalékkal nőhetett 169 milliárd forintra, de a díj- és jutalékbevétel is nőhetett 9 százalékkal 61,9 milliárdra éves összevetésben. A működési költség soron 12 százalékos növekedést várnak a szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!