Rekord bírság a világ legnagyobb gyógyszercégének

Rekord összegű, 2,3 milliárd dolláros bírságot róttak ki a világ legnagyobb gyógyszercégére, az amerikai Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt - közölte a VOA rádió csütörtökön.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 19:38

Az ügyészség közlése szerint a Pfizer beleegyezett, hogy kifizesse a bírságot, amiért bizonyos gyógyszerek forgalmát a törvényt megsértve igyekezett növelni. Az igazságügy-minisztérium közlése szerint ez a legnagyobb összegű büntetés, amelyet az egészségügyben egy vállalatnak törvénysértő marketing miatt ki kell fizetni - írta az MTI-eco.

A céget több gyógyszerrel kapcsolatban folytatott nem megengedett marketing tevékenységet. Például arra igyekezett rávenni az orvosokat, hogy a Bextra nevű szert, amelyet a hatóságok csak ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására hagyták jóvá, több más eredetű fájdalom esetén, és az engedélyezettnél nagyobb dózisban is felírják betegeiknek. A Bextrát biztonsági okokból már kivonták a forgalomból, mert kiderült, egyebek mellett fokozza a szívroham kockázatát. A vállalat törvényellenesen reklámozta a bizonyos mentális betegségek kezelésére alkalmas Geodont, a Zyvox antibiotikumot és a Lyrica nevű, epilepszia elleni szert is.

Az Egyesült Államokban az orvosoknak joguk van gyógyszereket olyan esetekben is felírni, amikor azok alkalmazását hivatalosan nem hagyták jóvá, a gyógyszergyártóknak viszont tilos erre ösztönözni a doktorokat. A Pfizer marketing politikája sérti az arra vonatkozó tilalmat is, hogy az orvosokat nem lehet anyagilag ösztönözni bizonyos gyógyszerek választására.

A Pfizer által fizetendő bírságot különböző kormányzati egészségügyi és gyógyítási programok támogatására fordítják. A Pfizer részvényárfolyama szerdán 10 centtel, csütörtökön napközben pedig további 25 centtel 16,03 dollárra esett a New York-i tőzsdén.

A cég törvénysértő gyakorlatát kiszivárogtató hat bennfentes személy 102 millió dollár jutalmat kap. Sidney Wolfe, egy közegészségügyi kutató csoport vezetője azt mondta: a 2,3 milliárd dollárt óriási összegnek tűnhet, valójában azonban eltörpül a gyógyszercégek hatalmas profitjaihoz képest, és nem elegendő ahhoz, hogy elejét vegye a vállalatok törvénytelen magatartásának. Wolfe azt mondta, a nagy pénzbüntetésekkel nem lehet meggátolni, hogy a gyógyszergyártók - amelyek részéről a visszaélések miatt még senki nem került börtönbe - továbbra is megvesztegessék az orvosokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK