Rekord gyenge is volt a forint

Kiegyenlített kereskedés mellett 307,50 forintos árfolyamon cserél gazdát az euró a hazai devizapiacon, de 309 fölött is járt a kurzus.
NAPI Online, 2009. február 17. kedd, 10:50
Fotó:

A Moody's bejelentése, miszerint leminősítheti a közép-kelet-európai érdekeltségekkel rendelkező bankokat jelentős pánikot keltett reggel a piacokon. A negatív hangulat nemcsak a régiós devizák megítélésén rontott, de az euró/dollár kurzusát is több mint két hónapos mélypont felé taszította. A közös európai devizáért már csak 1,2610 dollárt kellett fizetni, de az euró a jennel szemben is olcsóbbá vált.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint amennyiben az ECB kitart terve mellett, miszerint az eurórégió legsérülékenyebb országainak kötvénypiacain jelentős bevásárlásokba kezd, hogy ezzel is segítse a kormányokat bankjaik megmentésében az euró/dollár kurzusa akár három hónapon belül jócskán az 1,20-as szint alá csökkenhet.

A reggeli történelmi mélypontról némiképp visszavonult az euró/forint árfolyama, ám a 307,50-es jegyzés továbbra sem ígér sok jót. A régiós devizák azonban még a forintnál is erősebben veszítenek értékükből. A zloty eurójegyzése 4,92-ön állt kedd reggel, de gyengült a cseh korona, a dél-afrikai rand és a török líra is - tájékoztatta a Napi Online-t Ötvös Mihály, a Commerzbank devizakereskedője.

A svájci frankért 208,20 forintot kértek a bankközi piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK