Tóth Tihamér, eljáró versenytanács tag a hírügynökségnek elmondta: azért marasztalták el a Démászt, mert a közvilágítás korszerűsítéséhez kapcsolódó kivitelezési terv jóváhagyását műszaki, biztonsági szempontokon túl tulajdonosi, üzemeltetési megegyezéshez is kötötte. Emellett egyes önkormányzatokkal olyan hosszú távú közvilágítás-szolgáltatási szerződéseket kötött, amelyekben kötbér kikötésével megakadályozza, korlátozza az önkormányzatokat, hogy feljogosított fogyasztóként mástól is vásárolhassanak közvilágítási célra villamos energiát. A versenytanács a bírság kiszabása mellett megtiltotta a Démász számára a további jogsértő cselekményt. A versenytanács szerint a Démász a közvilágítás- korszerűsítés kivitelezéséhez csak akkor járult hozzá, ha a másik piaci szereplő, a Közvill Rt., amellyel egyes önkormányzatok a munkálatokat elvégeztették, megvásárolja tőle a leszerelést lámpatesteket. A GVH azt is kifogásolta, hogy a korszerűsített közvilágítási szerződések megkötését a Démász indokolatlanul hátráltatta. A versenytanács azt is jogsértőnek találta, hogy azokkal az önkormányzatokkal, ahol a Démász végzi a korszerűsítést, az általánostól eltérő, kedvező feltételekkel vállalta a villamos energia szolgáltatását és hiba elhárítását, amelyeket nem kínált azoknak a településeknek, amelyek más vállalkozást bíztak meg a korszerűsítéssel. Az elmarasztalt társaság a határozat kézhez vételétől számított 30 napon belül fellebbezhet a Fővárosi Bíróságnál. A bírság igen magasnak tekinthető, összege még a Démász nagyságrendjében is jelentősnek tekinthető, a magas bírságot a jogsértés súlyossága tette szükségessé. A hír és a döntés erősen kedvezőtlen a DÉMÁSZ számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!