Rekordértékű kibocsátás az olajcégnél

Közel 9 milliárd dollár értékű részvény kibocsátására készül a PetroChina.
NAPI Online, 2007. október 29. hétfő, 15:09
Fotó:

Kína legnagyobb olajkitermelője, a PetroChina 8,9 milliárd dollár (66,8 milliárd jüan) értékben készül kibocsátani 4 milliárd részvényt a hongkongi börzén, egyenként 16,7 jüanos árfolyamon, a jegyzési sáv maximumán. Ezzel az olajcég az év legnagyobb kibocsátását hajtja végre, hogy tovább növelhesse finomító kapacitását és olajkitermelését.

A Bloomberg értesülései szerint mintegy 3300 milliárd jüan értékű részvényre érkezett előjegyzés. A PetroChina részvényeinek értéke a 2000-es IPO óta több mint 16-szorosára nőtt a hongkongi tőzsdén. Az árfolyamok ilyetén ugrását azonban nem lehet kizárólag a kereslet növekedésének és az olajárak megháromszorozódásának tulajdonítani, sokkal inkább összefüggésbe hozható azzal a töretlen lelkesedéssel és bizalommal, amellyel a kínai befektetők fordulnak az idén lufiként háromszorosára duzzadó hongkongi tőzsde felé, és a világ legfelértékeltebb cégei felé.

A világ második legnagyobb piaci értékű cégének részvényei 3,15 százalékot emelkedtek hétfőn, 19,62 jüanon zárva a kereskedést. A PetroChina árfolyama 78 százalékkal emelkedett az idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK