Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a konszolidálásba bevont vállalatai adózott eredménye 2015-ben 928 millió forint nyereség lett, mely 1,098 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakának eredménye - közölte a társaság ma reggeli gyorsjelentésében. Kiemelik, a 2015-ös év volt az első teljes év, amikor a vállalat korábban elfogadott új stratégiáját valósította meg, így a számok egyben az új stratégia eredményességét is jelzik. Az új stratégia három célt fogalmazott meg: nyereséges működés, az értékesítés átalakítása és a réspiacokon történő meghatározó jelenlét. A most közzétett számok alapján kijelenthető: a stratégiaváltás beváltotta a hozzá fűzött reményeket - áll a jelentéshez fűzött közleményben.

Az élet üzletág adózott eredménye 569 millió forint volt. Ebben a szegmensben a cégvezetés elsődleges feladatai között szerepelt a saját hálózat építése és fejlesztése. Ennek eredményeként a saját hálózat értékesítése 2015-ben 85 százalékkal nőtt a megelőző évhez viszonyítva. Ez, valamint a közbeszerzés keretében szerzett új üzlet ellensúlyozta a korábbi év Quantis teljesítményét. Így az új értékesítés állománydíja 102 százaléka a 2014-ben szerzett portfóliónak.

A nem-élet üzletágnál is fordulatot hozott a stratégiaváltás, és első ízben ért el nyereséget, 87 millió forintot. A nem élet szegmens 2015-ben 3,564 milliárd forint IFRS szerinti biztosítási díjat ért el, melynek legnagyobb része a casco és általános felelősség ágazatokhoz kapcsolódik. 2015-ben az új szerzés összege 1,889 milliárd forint, így 2015 év végén a csoport 2,777 milliárd forint nem-élet állománnyal rendelkezett. A nem-élet szegmens sikerét részben annak is köszönheti, hogy a biztosító - a stratégiaváltásnak megfelelően - új, réspiaci termékkel lépett piacra tavaly.

A Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. tavalyi üzleti év végén több mint 163 milliárd forintot kezelt, ezen belül több mint 100 milliárd forintnyi pénztári és közel 55 milliárd forintnyi unit-linked biztosítói vagyont. Ezzel a pénztári vagyonkezelés területén 7,9 százalékos, a unit-linked biztosítói vagyonkezelés területén 12,3 százalékos piaci részesedése. Az Alapkezelő 2015 végén öt zártkörű befektetési alapot kezelt, így az év végén a hazai zártkörű alapok piacán 15 százalékos piaci részesedést szerzett, vagyis megduplázta az egy évvel korábbi részesedését. A Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. 2015. évi árbevétele 1,119 milliárd forint, - a magyar számviteli szabályok szerinti - adózott eredménye 580 millió forint nyereség volt, melyből 250 millió forint jut a CIG Pannóniára, mint tőzsdei kibocsátóra  áll a jelentésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!