Az amerikai információtechnológiai óriáscég adózott eredménye az idei második negyedévben 8,72 milliárd dollár, részvényenként 1,67 dollár volt az egy évvel korábbi 7,80 milliárd dollár, részvényenként 1,42 dollár után - írja az MTI.

Az árbevétel 7,2 százalékkal 45,41 milliárd dollárra emelkedett, felülmúlta az elemzők által várt 44,89 milliárd dollárt.

Az április-júniusi időszak hagyományosan gyenge szokott lenni a kaliforniai székhelyű vállalat számára, mivel a fogyasztók általában kivárnak szeptemberig, az új iPhone modell megjelenéséig. Ezúttal azonban meglepően erős pénzügyi eredményekkel állt elő az Apple, mivel a vártnál jobban fogytak okostelefonjai, tabletjei, sőt még az okosórái is.

Az Apple 1,6 százalékkal több okostelefont, 41,03 millió iPhone-t adott el, miközben elemzők 40,7 milliós adatot vártak. A készülék átlagára 606 dollár volt, ami viszont elmarad az elemzők által várt 621 dollártól, így az ebből származó bevétel 24,8 milliárd dollárt tett ki, ami alatta maradt a 25,5 milliárd dolláros piaci várakozásnak.

Az Apple a folyó negyedévre - egyben pénzügyi évének utolsó negyedére - 49 és 52 milliárd dollár közötti bevétellel számol, míg a Reuters által megkérdezett elemzők átlag 49,21 milliárd dollárra számítanak.

Az Apple árfolyama jelentősen erősödött a keddi tőzsdezárás után közzétett beszámolónak köszönhetően. Eddigi napi csúcsán 159,75 dolláron állt az árfolyam, ami 6,46 százalékkal haladja meg a 150,05 dolláros keddi záróárat. Az egy évvel korábbihoz képest az Apple árfolyama nagyjából 45 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!