Rekordmélységben a dollár, 1,30 közelében az euró

Hétfőn soha nem látott szintre esett a dollár árfolyama az euróval szemben, az Egyesült Államok költségvetése és folyó fizetési mérlegének alakulása miatt.
NAPI Online, 2004. november 8. hétfő, 08:21
Fotó:

E két mellett ráadásul folyamatosan nő annak a spekulációnak az "ereje", hogy az USÁ-ban a jegybank szerepét betöltő Fed év végéig folytatja a kamatemelési programját. Mindezek után közép-európai idő szerint ma reggel egy euróért már 1,2985 dollárt is adtak, s elemzők, illetve kereskedők szerint az 1,30-as szintet is tesztelheti a kurzus.
Hasonló fejlemények történtek a japán fizetőeszköz dollárhoz viszonyított jegyzése esetében is, ahol hat és fél hónapos csúcsot döntött az árfolyam a reggeli 105,33-as szinttel. A dollárerősödésnek azonnal megvolt a hatása az ázsiai tőzsdéken, ahol a nagy exportőrök - különösen azok, amelyek jelentős tételeket szállítanak az Egyesült Államokba - részvényei a vesztes oldalra kerültek. Így például a Toyota-, a Samsung- és a Sony-papírokban utazók áresést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK