Rekordmélységben a rubel árfolyama, gyengülnek a tőzsdemutatók

Alig kezdődött el a pénteki kereskedés, a rubel máris történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben. Eközben a moszkvai tőzsdemutatók is komoly veszteséggel indították a hét utolsó kereskedési napját.
MTI, 2014. december 12. péntek, 09:16
Fotó: Reuters

A rubel pénteken is folytatódó gyengülését a kőolaj további árcsökkenése okozta. Reggel az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára - a csütörtöki zárószinthez képest - 0,25 százalékkal 63,52 dollárra csökkent. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 0,8 százalékkal 59,47 dollárra süllyedt.

Oroszország exportjának mintegy kétharmadát adja az olaj- és földgáz kivitele, így az olajárak csökkenése jelentős hatást gyakorol az ország költségvetésére, kereskedelmi mérlegére.

Csütörtök késő estéhez képest péntek reggel a rubel 0,66 százalékkal 56,82-re, történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben.

Az orosz központi bank pénteken arról számolt be, hogy szerdán 197,44 millió dollárt, kedden 348 millió dollárt, hétfőn 400 millió dollárt, a múlt héten összesen 4,5 milliárd dollárt költött a november 10. óta szabadon lebegő rubel értékvesztésének megállítására.

A kereskedés kezdetén a rubelben számított MICEX-index 0,7 százalék, a dollárjegyzésű RTS-index pedig 2,7 százalék csökkenéssel kezdte a pénteki kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USA-superpower, 2014.12.12 12:46

1$ = 57.57rubel = rubble (tormelek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USA-superpower, 2014.12.12 12:18

Ha a rubel igy megallas nelkul esik meg egy evig akkor sok magyar ruszki-seggnyalo anyagilag megengedheti maganak, hogy ellatogat Lenin elvtars sirjahoz. Na de mi lesz, ha elvtarsi szimpatiabol a forint is zuhanni fog???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html