Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az AutoWallis éves rendes közgyűlésén elfogadták a társaság rekordárbevételt és eredményt tartalmazó 2021-es beszámolóját: a BÉT prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele több mint duplájára, közel 200 milliárd forintra ugrott, miközben fedezettermelése, működési hatékonysága jelentősen nőtt. Az AutoWallis így a saját terveit jelentősen meghaladó nyereséggel és 7,8 milliárd forintos EBITDA-val zárta a tavalyi évet.

A részvényesek szintén elfogadták az igazgatóság javaslatát, hogy a 468 millió adózott eredményt helyezzék eredménytartalékba. A társaság konszolidált adózott eredményéből és a leánycégek tavalyi eredményéből származó osztalékból összeálló 1,87 milliárd forintot is az AutoWallis növekedési stratégiájának megvalósítására fordítják.

Ormosy Gábor vezérigazgató a közleményben arról tájékoztatott, hogy 2025-re az árbevétel duplázását tervezik, amely így elérheti a 400 milliárd forintot, míg a pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 14 milliárd forint fölé ugorhat. Hozzátette: a cég jó úton halad a stratégia megvalósításában, és azt a jelenlegi gazdasági, üzleti környezet ellenére is megvalósíthatónak ítélik.

A közgyűlés döntött a társaság alaptőkéjének felemeléséről, amelyet maximum 10 milliárd forintra, a jelenlegi közel duplájára növelhetnek, amennyiben a lépést szükségesnek ítélik például a növekedéshez, nagyobb méretű akvizíciók végrehajtásához szükséges tőke előteremtéséhez.

Ormosy Gábor a tőkeemelésről közölte: az az eddigi tranzakciókhoz hasonlóan az esetleges üzletrész apportálások és részvénycserével való akvizíciók fedezetére szolgál elsősorban, de akár további tőzsdei kibocsátás lehetőségét is megteremti a következő 18 hónapban. A közgyűlés megújította az igazgatóság korábbi felhatalmazását arra, hogy az alaptőke maximum 25 százalékának megfelelő saját részvényt vásároljon. Ennek egyik fő célja a munkavállalói résztulajdonosi program részvényszükségletének biztosítása.

A társaság a kelet-közép-európai régió 14 országában gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. Részvényei csütörtökön 108 forinton zártak, értékük egy éven belül 91 és 135 forint között változott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!