Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) rekordszintű, 738 milliárd korona (84,15 milliárd dollár, 1 norvég korona = 33,09 forint) nyereséget termelt a március végével záródott három hónapban.

A nyugdíjalap vagyona május 3-án, 9260 milliárd norvég korona (1056 milliárd dollár) volt - írja az MTI.

A legnagyobb megtérülési ráta a technológiai ágazat befektetési után volt, 17,6 százalékos.

A negyedévben az átlagos megtérülési ráta a részvényeknél 12,2 százalék, a kötvények esetében 2,9 százalék, az ingatlanoknál pedig 1,7 százalék.

Március végén az alap vagyonán belül a részvények aránya 69,2 százalék, a kötvényeké 28 százalék, az ingatlanoké pedig 2,8 százalék volt.

A norvég nyugdíjalapnak a világ csaknem 9 ezer cégében vannak befektetései. Arányait tekintve a legnagyobb befektetése a Microsoft, az Apple és az Alphabet, a Google anyacége.

A nyugdíjalap kötvénybefektetéseinek élén az amerikai, a német és a japán állampapírok állnak.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!