Az FTSE-100 0,1, a DAX 1,6, a CAC-40 1 százalékos nyereségben zárt, míg a Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékot emelkedett. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 2,1, a madridi IBEX-35 1,9, míg az athéni ASE 6,7 százalékos nyereségben zárt. A frankfurti tőzsdének a 10 920 pontos záróértéke új történelmi csúcsot, míg a párizsi indexnek a 4726 pontos zárószintje több mint 6,5 éves rekordot jelent.

Görögország és az euróövezet nézeteltéréseit egyelőre nem sikerült megoldani, de kenyértörésre sem került a dolog: az EU csütörtök esti csúcsértekezletén, majd az euróövezeti pénzügyminiszterek jövő héten folytatódó tanácskozásán tovább keresik a kompromisszumot. Ismét meglepően jó vállalati beszámolók - köztük a Renault autógyáré és a belga KBC bankcsoporté - is táplálták a piaci optimizmust.

A jó hangulatot Európában a délután érkezett, gyenge amerikai kiskereskedelmi és munkanélküliségi adatok sem tudták elrontani.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 0,5, az S&P 500-as 0,8, a Nasdaq 0,9 százalékos nyereségben állt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 56,79 dollár volt, 2,13 dolláros napi árnyereséggel. A gázolaj tonnánként 18,00 dollárral 562,25 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0446 dollárral 1,5878 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!