A görög politikai helyzet és a múlt héten bejelentett spanyol bankreform miatt az eurózóna adósságválságát értintő befektetői aggodalmakat ismét felerősítette, aminek következtében - a FactSet Research adatai szerint - a tíz éves spanyol papírok hozama 24 bázisponttal 6,22 százalékra emelkedtek, azaz a fenntarthatósági szempontból lélektani határnak tartott 6 százalék fölé. Az olasz papírok szintén jelentősen, 32 bázisponttal 5,75 százalékra, míg a protugál 19,4 bázisponttal emelkedtek. A 10 éves német bund hozama ezzel szemben 5 bázisponttal 1,45 százalékra csökkent.

A periféria és a német kötvények közötti hozamkülönbség is emelkedett, ezen belül a spanyol és német 10 éves spread eurózónás rekordra, 470 bázispontra nőtt. A spanyol cds-felár a Markit adatai szerint 24 bázisponttal 540 bázispontra kúszott fel, ami szintén új rekordnak számít.

Csökkenő érdeklődés, emelkedő hozamok a spanyoloknál

Hétfőn Spanyolországban is és Olaszországban is tartottak állampapír-aukciót. A spanyol állampapír-aukción 2,19 milliárd euró értékben értékesített 12 hónapos lejáratú papírokat. Az éves papírokat a korábbi aukción tapasztalt 2,9-szeres érdeklődéshez képest most 1,8-szeres lefedettség mellett és magasabb a hozamokkal sikerült értékesíteni. A kilakult átlaghozam a korábbi aukción kialakult 2,623 százalékkal szemben most 2,985 százalék lett.

Spanyolország emellett 0,71 milliárd euró értékben értékesített 18 hónapos papírokat, amelyek a korábbi 3,77-szeres érdeklődéshez képest 3,23-szoros lefedettség és egyhe hozamemelkedés (a korábbi 3,11 százalékkal szemben 3,302 százalék) mellett keltek el.

Az ibériai ország gazdasági minisztériuma szerint az ország a 2012-es tervezett állapapír-kibocsátásának több mint 53 százalékát már teljesítette.

Nagyot ugrott a hároméves hozam az olaszoknál

Az olaszok összesen 4,5 milliárd euró értékben értékesítettek 3, 8, 10 és 13 éves kötvényeket. A hároméves papírokból 3,5 milliárd eurónyi mennyiséget adtak ki 1,5-szörös lefedettség mellet, ám a hozam több mint 30 bázispontot 3,93 százalékra ugrott a pénteki 3,6 százalékhoz képest. Ez január óta a legmagasabb szintnek számít. A legutóbbi aukción, április közepén a kasonló lejáratú papírok hozama 3,89 százalékon állt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!