A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,45 százalékkal emelkedett, és áttörte a 25 000 pontot. Az S&P 500 0,31 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,22 százalékkal állt szerdai záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

Az amerikai részvénypiacoknak hátszelet ad az ázsiai és a nyugat-európai piacok teljesítménye és a globális konjunktúra fellendülése. A jegyzéseket támogatják a kedvező munkaerő-piaci adatok, és a gyenge dollár, amely növeli az amerikai export versenyképességét.

Szerdán erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,40 százalékkal, az S&P 500 0,64 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,84 százalékkal ment föl.

Az olajpiacon 2015 májusa óta a legmagasabbra emelkedtek a jegyzések. A fegyveres erőszakba torkolló iráni tüntetések ellenére Irán olajtermelése és exportja továbbra is zavartalan ugyan, de az árakba beépült egy rizikóprémium, mert a piacokon nem zárják ki, hogy ellátási nehézségek lépnek fel - mondják szakértők. A keresletet fokozza a kemény észak-amerikai tél.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 15 centtel 61,78 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 1 centtel 67,83 dollárra ment föl, de délelőtt 68,27 dolláron is kereskedtek vele.

A dollár gyengült, az euró kora délután 1,2064 dollár körül forgott a reggeli 1,2035 dollárral szemben.

Az arany jegyzése három és fél hónapos csúcson stabilizálódott. A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök kora délután 1313,01 dolláron jegyezték az azonnali piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!