Rekordolcsó dollár a fa alatt

December 24-én ismét magassági rekordot döntött az euró dollárral szembeni árfolyama. A jegyzés már csütörtökön átlépte az 1,35-ös szintet, holott az amerikai makroadatok elvileg nem indokolták volna a dollár esését.
Ádám Viktor, 2004. december 24. péntek, 13:54
Fotó:

Korábban az amerikai elnök és a pénzügyminiszter is jelezte, hogy nem szándékoznak beavatkozni a dollár védelmében, legutóbb pedig a holland pénzügyi tárca vezetője közölte, hogy az euró erősödése továbbra is az elfogadható határok között van. A Reuters beszámolója szerint péntek délelőtt 1,3540 dolláron állt az euró, a zöldhasú egysége 103, 55 jen körül mozgott, az itthoni jegyzés pedig 182 forint alá került.


Az euró iránti lelkesedést az sem hűtötte le, hogy Otmar Issing, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza úgy vélekedett: nincs a kamatemelés irányába ható nyomás. Megfigyelők szerint a karácsonyi ünnepek után ismét a porondra lépő európai devizakereskedők dolláreladásai újabb mélységekbe ránthatják le az amerikai fizetőeszköz kurzusát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK