Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mol Nyrt. Dunai Finomítójának ötven éves évfordulója alkalmából tartott százhalombattai ünnepségen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója méltatta az üzemet és az ott dolgozók munkáját.

Hernádi elmondta, a százhalombattai "Dufi" ötven éve alatt 300 millió tonna kőolajat dolgozott föl, területen ma is több mint 1100-an dolgoznak. Az első félévben a finomítói üzletág minden idők legjobb eredményét hozta össze. A százhalombattai finomító látja el ma is a magyar gazdaságot olajtermékekkel.

Kép: MTI

Ötven év alatt a hagyományos nehézvegyipar teljesen átalakult, de az itt dolgozók hozzáállása mindig is különleges volt. Akkor is, amikor 1987 kemény telén egyetlen éjszaka 80 centis hó borította a finomítót, és mindenki lapátot ragadott, hogy biztosításuk a gazdaság energiaellátását - mondta Hernádi. Az elnök beszélt az üzem és a város közötti példamutató együttműködésről is. Ahogy fejlődött a finomító, úgy fejlődött Százhalombatta is, és egyre jobb lett itt élni.

Kép: MTI

A több mint fél évszázaddal ezelőtti döntés - a magyar szerves vegyipar fejlesztése - időtállónak bizonyult. Akárcsak az a döntés, hogy a privatizáció kezdetén a Mol-csoport egyben maradjon.

"Egész Európában gond van a finomítókkal, de a miénk kiemelkedő eredményeket produkált. Az üzem az európai mezőny felső 25 százalékában van és marad is, köszönhetően az elmúlt tíz év 200 milliárd forintos fejlesztéseinek. Ez az elkötelezettségünk a jövőben sem fog változni" - mondta Hernádi Zsolt.

Kép: MTI

Aradszki András, az NFM energiaügyekért felelős államtitkára Magyarország energiaellátásáról tartott előadásában kifejtette,hogy a környezetvédelmi és klímapolitikai vállalásaink miatt 2030-így 27 százalékra kell növelnünk a zöld energia arányát és pótolni az elöregedő erőműveket. Mindezt az ellátás biztonságának megtartása mellett.

A 2010-ben elfogadott nemzeti energiastratégia a megújuló energia mellett az atomenergiát helyezi a fókuszba, aktív állami szerepvállalásával.

Szlovénia kivételével elkészült az összes határkeresztező gázvezeték, még ha ez horvát és román oldalról a másik fél hibájából nem is működik. A gázimport 80 százaléka Oroszországból jön, ezért nagy jelentőségű a Krk szigetén épülő LNG terminálhoz való hozzáférés.

A regionális villamos energia forgalomban jól állunk, a határáteresztő kapacitások elérik az éves villamos energia felhasználás 30 százalékát, ez is növeli a biztonságot - véli Aradstki András. (A francia és spanyol adat e téren 5 százalék.)

Aradszki hangsúlyozta, érték a gáztároló kapacitás, amelyet szomszédainknak is felajánlunk bértarolásra. A hazai szénhidrogén készlet nem elhanyagolható, ha csökken is a kitermelés. (Tavaly félmillió tonna olajat termeltünk, szemben az 1980-as 2 millióval.) A kitermelést szeretnénk ezen a szinten stabilizálni, ezért írunk ki több új koncessziót. A magyar finomítói szektorban a szükséges átalakítások megtörténtek - mondta beszédében az államtitkár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!