Rekordot döntöttek az aranybefektetések

Rekordszintre emelkedtek a globális aranybefektetések tavaly, és megközelítették a 63 milliárd dollárt a londoni székhelyű GFMS fémipari tanácsadó cég csütörtökön ismertetett adatai szerint.
MTI-Eco, 2011. január 13. csütörtök, 17:36
Fotó:

Ez 9 százalékos növekedés az előző évhez képest, és az idén tovább nőhet az érdeklődés az arany, mint befektetési eszköz iránt a világgazdasági kilátásokat övező bizonytalanság miatt.

A rúdarany felhalmozása például 21 éves csúcsra emelkedett tavaly - az e tekintetben legnagyobb piacon, Kínában 52 százalékos volt a növekedés -, az arany árának mozgását követő ETF-ek (a tőzsdei kereskedelemben is résztvevő befektetési alapok) 18 százalékkal növekedtek, és az évet 2175 metrikus tonnával zárták.

Ugyanakkor mennyiségben kifejezve csökkent az aranybefektetés, 15 százalékkal 1616 tonnára a magas árak miatt. Az idei év első felében azonban növekedés várható: 876 tonna a tavaly második félévi 831 és az első félévi 785 tonnát követően. Értékben is jelentős növekedés várható mindaddig, amíg "az aranybuborék ki nem pukkan".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK