Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Bár az amerikai befektetők zöme tarthat attól, hogy Barack Obama, Illinois demokrata szenátora nyeri a november 4-én tartott elnökválasztásokat és ezzel mind a Fehér Ház, mind a törvényhozás két házát magában foglaló Kongresszus is demokrata kézen lesz, a történelem azonban azt mutatja, hogy a tőzsdéknek ez a forgatókönyv lenne a legkedvezőbb - írja a Reuters.

Valószínűleg nem lesz érdemleges hatása a tőzsdékre a keddi amerikai elnökválasztásnak - véli Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Az amerikai gazdaság ugyanis kényszerpályán van, miután a költségvetés és az emberek is pénzhiányban szenvednek. Így igazán komoly mozgástere egyik pártnak sem lesz, szinte biztos, hogy a választási ígéretek jó részét nem lehet majd betartani. Ráadásul a választásokat követően két hónapig nem is lesz döntéshelyzetben sem az új, sem a régi elnök, hiszen előbbitől már megvonják a hatalmat, míg utóbbi csak januárban lép hivatalba. Mindemellett az amerikai jegybanknál sem lesz változás.

Igazán érdekes inkább a pénzügyminiszter személye lehet a tőkepiacok számára - véli Blahó, ám az is időbe telik, mire kiderül, ki lesz az. A külföldi elemzők is úgy látják, hogy bárki legyen is az új amerikai elnök, januári beiktatása után egy recesszióba süllyedő, a nagy gazdasági világválság óta legkiterjedtebb pénzügyi krízissel küszködő gazdaságot örököl elődjétől. Az 1000 milliárd dollárt meghaladó deficit, illetve a Dow Jones az 1930-as évek óta legmeredekebb zuhanása elemzők egybehangzó véleménye szerint nem hagy túl nagy mozgásteret az új elnöknek, akinek programja egy részét minden bizonnyal el kell majd napolnia hatalomra kerülését követően.

Egy elsöprő demokrata győzelem után a befektetőknek növekednének ugyan az adóterheik, mivel ez az oldal emelné az árfolyamnyereség adóját, viszont a részvényportfólióik jobban növekedhetnének, mint ha a republikánus elnök - demokrata többségű törvényhozás forgatókönyv érvényesülne - olvasható a Reuters írásában.

A demokraták által mind a végrehajtói, mind a törvényhozói hatalmi ágat domináló hét periódusban az S&P-500 index átlagosan 14,7 százalékkal bővült a Bespoke Investment Group kutatásai alapján. Ellenben abban a nyolc időszakban, amikor republikánus elnök mellett demokrata többségű törvényhozás működött, az irányadó mutató csupán 7,4 százalékot emelkedett. Márpedig ez az arány éppen szembe megy azzal a közhiedelemmel, hogy a piacok szempontjából a holtverseny lenne a legjobb eredmény - vagyis az a szituáció, amikor egyik párt sem tud átfogó reformokat véghezvinni.

A tőzsdetörténelem alapján demokrata győzelem esetén valóban mindig erősödtek a tőzsdék, ugyanakkor ugyanez megállapítható a nyolcassal végződő évekre is, ami az idén megdőlni látszik, ez pedig azt mutatja, hogy a múltra csak addig lehet alapozni, amíg az meg nem dől - mondta Blahó.

Mindazonáltal a felmérést készítő Bespoke-csoport alapítóinak véleménye szerint részvények szempontjából az optimális - idén viszont gyakorlatilag lehetetlen - forgatókönyv a demokrata elnök és republikánus többségű Kongresszus lenne.

A kampányadományok alapján ellenben a Wall Street Obama mellett tette le a voksát. A pénzügyi szektor szereplői 12,7 millió dollárral járultak hozzá a demokrata elnökjelölt kampányához, ez az összeg pedig csaknem 60 százalékkal haladja meg a McCainnek juttatott 8 milliót - írja a Bloomberg.
A piac viszont már beárazta a politikai váltást, azaz Obama győzelmét, így az amúgy is volatilis és izgatott piacok számára a létező legrosszabb, ami történhet, egy kedd esti döntetlen lenne - véli Fred Dickson, a D.A. Davidson & Co. piaci stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!