A globális befektetői hangulat elbizonytalanodása közepette a feltörekvő devizák gyengültek, a dollár pedig havi csúcsra erősödött az euróval szemben, egy euróért nap közben 1,4653 dollárt kértek New Yorkban.

Hétfő este a hazai bankközi piac zárása után elképesztő mértékű gyengülésbe kezdett a forint a vezető devizákkal szemben. Az addig 275 és 276 forint között mozgó euró árfolyama néhány perc alatt hét óra után 283 forint fölé szaladt, és még 288 forint fölött is volt egy ajánlat, ez azonban a Napi által kérdezett kereskedők szerint nagy valószínűséggel valamilyen elütés, vagy technikai hiba révén kerülhetett a rendszerbe.

Kedden reggel az euró jegyzése már 280 forint alatt nyitott, és az árfolyam délelőtt 279,60 és 277,50 között mozgott.

A magyar deviza árfolyamváltozása nap közben többször irányt váltott, délután négy óra körül egy euróért már nem egészen 279 forintot kértek, míg a dollár 190 forint körül tartókodik, a svájci frank jegyzése pedig még mindig nem sokkal 185 forint alatt található.

A Napi által megkérdezett piaci szereplők középtávon 275 és 285 forint közé várják az eurót, de arra figyelmeztetnek, hogy az eheti kamatdöntő ülések alapvető fontosságúak a hogyan tovább szempontjából; a Fed, a BoE és az ECB monetáris tanácsa egyaránt ülésezik, és az üzletkötők szerint például a gazdaságélénkítéssel kapcsolatos exit-stratégiákról szóló kommentjeikre igencsak érdemes lesz oda figyelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!