Bojár Gábor és csapata a lehető legjobb pillanatban adta el a Graphisoftot, 2007 elején az építészeti szoftvereket gyártó társaság 4,2 millió részvényéért ugyanis annyi pénzt kaptak, amiből a mostani válság mélypontján nemcsak a Graphisoftot vehették volna vissza, hanem az azt felvásárló Nemetschek AG közel 70 százalékának megvásárlására is elég lett volna az összeg. (Persze a lehetőség csak elméleti, hiszen a német cég többsége a Nemetschek család tulajdonában van, amely nyilván nem adta volna el a tőzsdei mélyponton a vállalatát.)

De hasonlóan jól időzített volt az állami FHB-csomag értékesítése is. Az ÁPV-nek ugyanis a jelzálogpiaci válság kitörésekor 2025 forinton sikerült Londonban vevőket találnia 33 millió darabos FHB-pakettjére. A befolyt 67 milliárd forintból másfél évvel később, a válság legsötétebb napjaiban, amikor a jelzálogbank papírjai 470 forinton is megfordultak, nemcsak a teljes pénzintézetet vehette volna vissza szőröstül-bőröstül az állam, hanem még 36 milliárd forintja is maradt volna egy esetleges feltőkésítésre. (Amit meg is tett áprilisban, 30 milliárdból.)

De ugyanilyen - persze sok-sok okból csak elméleti - "a nyúl viszi a vadászpuskát" helyzet alakulhatott volna ki, ha a Mol 2007 júniusában úgy dönt, elfogadja az OMV 32 ezer forintos részvényenkénti ajánlatát, és az EU sem gördít akadályokat a tranzakció elé. A magyar vagy a céghez köthető külföldi részvényeseknek a tranzakcióból 2,7 milliárd euró jutott volna.

Az OMV árfolyama e nélkül az eladósodottságát meglehetősen megdobó tranzakció nélkül is harmadára zuhant tavaly novemberben, kapitalizációja a mélyponton alig haladta meg az ötmilliárd eurót. A Mol magyar kötődésű tulajdonosai tehát alig egy év alatt revansot vehettek volna, a részvényeik eladásából befolyt összeg ugyanis a november 21-ei árfolyammal számolva elég lett volna az OMV 55 százalékának megvásárlására. (Persze ehhez feltehetően a részvények többségét tulajdonló osztrák államnak is lett volna egy-két szava.)

De hasonló helyzetben érezheti magát szinte minden olyan piaci szereplő, akinek 2007 nyarán sikerült értékesítenie vállalkozását. Az AAA Autónak a júniusi tőkeemelése során például 39 millió eurót sikerült beszednie azon bátor befektetőktől, akik megadtak két eurót a cég papírjáért. Ebből az összegből az idei márciusi 17 cent körüli mélyponton ugyanis nemcsak az alapító James Deny tulajdonrészét és a közkézhányadot lehetett volna megvenni, de még 28 millió euró a befektetők zsebében maradt volna. Ugyanígy az Orcóba beszálló magyar és lengyel befektetők rosszkor tettek a cégbe 83 millió eurót, ez ugyanis 2,7-szer több, mint amennyit idén március 3-án az egész cégért kellett volna fizetni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!