A harmadik negyedévben 96,1 milliárd forint üzemi eredményt ért el a Mol, ami jelenleg talán a legfontosabb mutatószáma a társaságnak. A valós tevékenységéből származó profit így jócskán meghaladta az elemzők várakozását.

A fő húzóerő ahogyan azt az elemzők is várták a kutatás-termelési szegmens volt, amely egymaga 81,7 milliárd forintos üzemi eredményt produkált, szemben az egy évvel korábbi 35 milliárddal. Ugyanakkor a feldolgozás és kereskedelmi üzletág 19,9 milliárd forint profitot hozott a három hónap alatt, ami nagyjából megegyezik az előző negyedével, viszont szintén jóval magasabb az egy évvel korábbi 1,7 milliárdos veszteségnél. Az üzletágra kedvezőtlenül hatott a termékárak árrésének csökkenése, illetve a továbbra is szűk Urál és Brent olaj közötti különbség. Ugyanakkor az jó hír volt, hogy a legfontosabbnak számító dízel esetében volt a legkisebb a csökkenés, ráadásul a kereslet is nőtt egy kicsit e termék iránt.


A Mol vegyipari üzletága 6 milliárd forint pluszt hozott ebben a negyedévben ami több mint háromszorosa a bázisnak, és az előző negyedévnek is. A jó teljesítményben a magasabb árrés, a nagyobb értékesítés játszotta a szerepet. A felére 5,3 milliárd forintra esett vissza viszont a gázüzletág nyeresége. Ez azonban várható is volt, hiszen a Mol már előre jelezte, hogy a gázárak befagyasztása miatt ezen a tevékenységén 10 milliárd körüli mínusza lesz a második félévben.
 

A harmadik negyedév nettó eredménye 92,1 milliárd forint lett, amelyhez hozzájárult valamivel több mint 40 milliárd forint pénzügyi eredmény is, azonban a végső számot rontotta a kormány által bevezetett különadó. Ennek mértékét a Mol a gyorsjelentésben 19,8 milliárd forintban jelölte meg ami a várakozások alsó értéke. A nettó eredmény már csak 2 milliárddal volt jobb a konszenzusnál, mivel a pénzügyi soron elért nyereség picit alulmúlta a várakozásokat, de ez nem annyira fontos tétel.

Összességében az első kilenc hónapot vizsgálva a nettó eredmény 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenés elsősorban a Magyarországon nemrég bevezetett válság adó és az Európai Bizottság határozata alapján kamatokkal terhelt pótlólagos bányajáradék-befizetésének a (35,2 milliárd forint, amelyet a második negyedévben céltartalékoltak el.) hatása. E tételek ugyanis teljes mértékben semlegesítették működési teljesítmény javulását.


A Mol számol eredménykimutatást a speciális tételek nélkül is. E szerint a harmadik negyedévben közel 125 milliárd forint lett volna a nettó eredmény, míg az első kilenc hónapra közel 140 milliárd forint jött ki, szemben az egy évvel korábbi 43 milliárddal. A gyorsjelentésen tehát jól látszik, hogy milyen komoly nyomokat hagynak a kormányzati intézkedések a Mol eredményességére. A Mol ugyanakkor bizakodó a jelentésben arra vonatkozóan, hogy talán elindul a gazdasági növekedés, ami kedvezőbb környezetet hozhat ha lassan is.

Mimndenesetre az egy részvényre jutó eredmény a harmadik negyedévre 1150 forint lett ami azért bíztató, bár az első kilenc havi 992 forint csupán 6 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Speciális tételek nélkül természetesen jóval nagyobb számot 1655 forintot kaphatnák a kilenc hónapra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!