Szerdán a tőzsdék nyereséggel zártak, a főbb piacok nyolc-tíz havi csúcson.

A páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,17 százalékkal kezdett magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,16 százalékkal erősödött a csütörtöki nyitáskor. Londonban 0,30 százalékos emelkedéssel nyitott az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,21 százalékkal erősödött, a párizsi CAC-40 pedig 0,35 százalékos emelkedéssel kezdett. Milánóban 0,25 százalékos, Madridban 0,22 százalékos indexemelkedéssel indult a csütörtöki tőzsdenap.

A tőzsdei befektetők a kulcsfontosságú amerikai decemberi inflációs jelentésre várnak, amely feltehetően az árnyomás további enyhülését mutatja majd, alátámasztva így a Fed kevésbé agresszív monetáris szigorítása mellett szóló érveket. Elemzői konszenzus alapján a decemberi inflációs ráta a novemberi 7,1 százalékról 2021 októbere óta a legalacsonyabbra, 6,5 százalékra csökken decemberben. Havi bázison a fogyasztói árak decemberben nem változtak négy egymást követő havi emelkedés után. Európából fontosabb makrogazdasági adatközlés csütörtökön nem esedékes.

A nyersolaj ára öt napi emelkedés után csütörtökön szűk határok között ingadozott, kevéssé változott. Az európai kereskedési idő kezdetén a WTI ára 0,30 százalékkal állt magasabban 77,64 dolláron, a Brent ára 0,05 százalékkal csökkent 82,62 dollárra.

Az arany spot ára 0,30 százalékkal emelkedett unciánként 1881,92 dollárra, a dollárindex 0,06 százalékkal csökkent 103,12 pontra, az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,0764 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!