Reménykedés fűtötte Európát

Erősödtek a főbb európai tőzsdék pénteken az akár sorsdöntő jelentőségű vasárnapi görög választások előtt.
NAPI, 2012. június 15. péntek, 18:40
Fotó: Napi.hu

Számos hír mozgatta az európai piacot pénteken, így például Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke bejelentette, hogy a pénzintézet készen áll arra, hogy szükség esetén támogassa az euróövezet bankrendszerét. A megnyilatkozás azelőtt a vélt összehangolt jegybanki akció előtt hangzott el, ami a vasárnapi görög választási eredmények nyomán kialakuló esetleges hitelválság elhárítására biztosítaná a nemzetközi pénzpiacok likviditását. A jó hangulatot az is fűthette, hogy a nyilvánosságra került nem hivatalos közvéleménykutatás szerint az európárti Új Demokrácia nyerheti a választást.

A londoni FTSE-100 ezután 0,22 százalékos pluszt produkált, a párizsi CAC-40 1,82 százalékkal, míg a frankfurti DAX 1,48 százalékkal erősödött a hét utolsó napján. A jó hangulatból a görög tőzsde is kivette a részét, amely 1,9 százalékot emelkedett, de ugyancsak pluszban zárt a madridi IBEX-35 (0,34 százalék), illetve a milánói MiB (2,34 százalék). A felfelé ívelő trendet a H&M Hennes & Mauritz 2,1 százalékos erősödése is segítette, a svéd cég ugyanis a vártnál jobb eladási statisztikákat közölt a második negyedévből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kintekunta , 2012.06.15 18:52

a probléma nagyságát mutatja az is hogy már nem csak az ECB mentene hanem gyakorlatilag már mindenki a világban
a görög bankok rohamát az ECB próbálja menteni
de olyan nagy baj előtt állnak hogy nemsokára már az ECB kellesz menteni
az unióval együtt
egyre nagyobbra nőnek a gondok s még csak fel sem fogják
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html