Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kormányzati és bírósági illetékesek csütörtökön Athénban közölték, az ügyészség nyomozást indított egy Citigroup-alkalmazott által küldött e-maillel kapcsolatban. Az ominózus levélben, amit a Financial Times tanúsága szerint szerdán 13.42-kor küldtek el a következő olvasható.

"Az elmúlt húsz percben egyre többen rebesgetik, hogy a görögök a hétvégén átstrukturálják adósságukat. A spread-ek +100 bázispontra ugrottak a dél körüli +35-ről, a görög bankok pedig 4-6 százalékos mínuszba kerültek a reggeli plusz 2 százalék után."

"Az elmúlt napokban egyre többet beszélnek az átütemezésről dacára a görög és nemzetközi hivatalos cáfolatoknak."

"Amennyiben valóban döntés születik a hitelekről annak részletei nagyon fontosak, hiszen egy "haircut" hatása egészen más lehet, mint egy futamidő hosszabbításé."

A Citigroup csütörtökön közölte, együttműködnek a hatóságokkal, de nem gondolják, hogy a Citi, vagy bármely alkalmazottja helytelenül járt volna el.

A görög pénzügyminisztérium szerdán utasította az ügyészséget, hogy indítson nyomozást a pletykákkal kapcsolatban, amelyek rekordszintre nyomták föl a görög kötvényhozamokat és az ország csődje ellen biztosítást nyújtó CDS-ek árát.

A görög tőzsdeindex 2,62 százalékot esett szerdán, kissé 1400 pont alá ereszkedve a bankpapírok meredek zuhanásának hatására. Néhány bankpapír árfolyama egyenesen az 1997 eleji szintre esett vissza. Csütörtökön a piac korrigált, 2,26 százalékot ment fel.

A görög bankok jelentős kötvénykitettségük miatt kerültek tűz alá, de rontja megítélésüket az is, hogy a harmadik éve tartó recesszió miatt egyre nő a rossz hitel-állományuk. A görög gazdaság várakozások szerint 3 százalékkal csökken idén a tavalyi 4,5 százalékos visszaesést követően.

Elemzők rámutattak, a reputáció sérülésén kívül a nagybankok azt kockáztatják, hogy kizárják őket a következő öt év ambiciózus, 50 milliárd eurós privatizációs és fejlesztési programjaiból.

A görögök ezen privatizációs bevételek segítségével próbálják csökkenteni 340 milliárd eurós hitelállományukat és meggyőzni a piacokat, hogy az ország fizetőképessége megőrizhető - emlékeztet a Financial Times.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!