Hároméves csúcsra emelkedett a forrásköltség Spanyolország számára a mai aukciós adatok alapján. A kincstár három- és hat hónapos államkötvényeket bocsátott aukcióra, ahol az érdeklődés alacsonyabb volt, a hozamok pedig jóval magasabbak, mint a legutóbbi júniusi aukción. Az összesen 2,9 milliárd eurós értékesítésen 750 millió eurónyi háromhónapos papírt adtak el, 1,899 százalékos hozammal. Júniusban még 1,568 százalékos hozammal értékesített a kincstár, a felajánlott mennyiséget pedig csak 6,3-szoros ajánlat érkezett az egy hónappal ezelőtti 9,5-szöröshöz képest.

A hathónapos papírokból 2,14 milliárd euró értékben adtak el, itt a hozam 2,519 százalékra nőtt az egy hónappal korábbi 1,776 százalékról. A mostani egyben a legdrágább kibocsátás 2010 óta. Az érdeklődés itt sem volt magas, 2,2-szeresen jegyezték túl az elmúlt havi 3,8-as szorzóval szemben.

Az aukciós adatok közzététele után 329 bázispontra ugrott a német és spanyol hozamok közötti különbség a kora délelőtti 316 bázispontról. A spanyol/német spread július 18-án ért el történelmi csúcsot 370 bázisponttal.

Szakértők szerint az aukciós adatok azt mutatják, hogy csak átmeneti fellélegzést hozott a görög mentőcsomag a periféria kötvénypiacain és a befektetők egyáltalán nem nyugodtak meg, így az olasz- és spanyol kötvénypiacokon továbbra is fennmaradhat a volatilitás.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!