Rendkívüli közgyűlést tart a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) december 16-án rendkívüli közgyűlést tart, a napirenden igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok visszahívása és újak választása is szerepel.
MTI-Eco, 2015. november 30. hétfő, 17:36
Fotó: Napi.hu

A tőzsde honlapján hétfőn közzétett meghívó szerint döntenek a megválasztott tisztségviselők díjazásáról is, valamint alapszabály módosítások lesznek még napirenden.

A közgyűlési részvételhez a részvénykönyvet december 14-én zárják le. A részvényes a közgyűlésen akkor vehet részt, ha annak időpontját két munkanappal megelőzően bejegyzik a részvénykönyvbe.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 20-án írt alá adásvételi szerződést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 68,8 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról az osztrák CEESEG AG-val és az Österreichische Kontrollbank AG-val. A magyar jegybank ezzel minősített többségi tulajdonosává válik a magyar értéktőzsdének, amely ezzel a lépéssel ismét nemzeti tulajdonba kerül.

Mivel a részvények 6,95 százalékát már eddig is az MNB birtokolta, tulajdonrésze a vásárlással 75,8 százalékra nő. A vételár részvényenként 3550 forint, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizet a jegybank.
Az adásvételhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges. A jegybank korábban azt közölte, hogy ez várakozásai szerint a december 18-ával záruló hétig megtörténik.

Az MNB november 26-án megerősítette azt a sajtóértesülést is, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi alelnöke lesz a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új elnöke, aki megtartja alelnöki posztját is a jegybankban. A BÉT vezérigazgatója pedig Végh Richárd lesz, aki jelenleg az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatói pozícióját tölti be. A BÉT jelenlegi elnöke Michael Buhl, alelnöke Szécsényi Bálint, vezérigazgatója Katona Zsolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK