Az újabb kínai kamatemelés, a folytatódó egyiptomi tüntetések, illetve a vegyes negyedik negyedéves vállalati gyorsjelentések árnyékában folytatták a befektetők pénzük átcsoportosítását a feltörekvő piaci részvényalapokból fejlett piaci társaik felé a február 9-ével, szerdával végződött héten - derül ki az EPFR Global adataiból.

A folyamatot mindazonáltal nem feltétlenül a kockázatvállalási hajlandóság apadása táplálta, az időszak során ugyanis a magas kockázatú, ám magasabb hozammal kecsegtető kötvényekbe fektető alapok rekordösszegű, 1,4 milliárd dolláros tőkebeáramlást könyvelhettek el.
Mindent összevetve az EPFR Global által követett részvénypiaci alapok 2,8 milliárd dollárnyi friss tőkét vontak be a hét során. A megoszlást tekintve az amerikai, európai, japán, illetve globális részvényalapok növekménye bőven ellensúlyozta a feltörekvő piaci részvényekbe fektető instrumentumok által elszenvedett 3 milliárdos kivonást.

Földrajzi bontásban nézve a kínai kamatemelésre érzékenyebben reagáltak a befektetők, mint az egyiptomi tüntetésekre. A nyersanyagok iránti alacsonyabb kínai kereslet rémképe a latin-amerikai és ausztrál részvényalapok esetében is jelentős tőkekivonást eredményezett. Ennek ellenére az orosz részvényalapokba - az elemzői vélemények szerint továbbra is alulértékelt részvények miatt - tovább áramlott a tőke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!