Rengetegen fújtak riadót, 11 éve nem volt erre példa

Egyre nagyobb számban jelentik be az amerikai vállalatok, hogy eredményeik elmaradhatnak a várttól. Nagyon sokan az európai helyzetet okolják.
NAPI, 2012. július 2. hétfő, 13:10
Fotó: Napi.hu

Ahogy közeleg az amerikai tőzsdei cégek negyedéves gyorsjelentési szezonja, egyre több amerikai vállalat figyelmeztet, profitja várhatóan elmarad az előzetes várakozásoktól. A figyelmeztetések közül számos az európai adósságválságot és az annak nyomán lassuló világgazdasági környezetet okolja a fejleményekért - írja a Reuters.

A Thomson Reuters adatai szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül eddig 85 tett közzé valamilyen formában profitfigyelmeztetést. Ezek közül 20 közvetlenül az európai fejleményeket okolja az elmaradásért, 15 a nem várt devizaárfolyam-változásokat, 12 pedig általánosságban a világgazdaság várható teljesítményét övező bizonytalanságot említi. Még azon nagy fogyasztási cikkeket gyártó cégek figyelmeztetéseiben is helyet kap Európa, amelyek elsősorban a kínai kereslet csökkenésére hivatkoznak, mondván, az ázsiai országban tapasztalt kedvezőtlen fejlemények az európai problémákkal kapcsolatos problémáknak köszönhetőek.

Így hiába örülnek a piacok a múlt hét végén megkötött európai paktumnak, a kontinens gondjai még jó ideig rányomják bélyegüket az amerikai tőzsdére a vállalatok jelentésein keresztül. Az S&P 500-as index cégeinek összesített árbevételén belül 14 százalékot tesznek ki a közvetlenül európai eladások, azonban az amerikai cégek jelentéseiből áradó pesszimizmus ennél nagyobb hatás eged sejtetni. Az elemzők által vártnál rosszabb eredményre figyelmeztető cégek aránya a pozitív meglepetést beharangozókéhoz képest jelenleg 3,62 az egyhez, ez 11 éve legrosszabb adat a Thomson Reuters szerint.

Bár az index cégeinek összesített profitja várhatóan 5,8 százalékkal növekszik majd az egy évvel ezelőttihez képest, az összkép ennél azért rosszabb. A növekedés nagy része ugyanis egyrészt az Apple kiválónak várt teljesítményének lesz majd köszönhető, illetve annak, hogy a Bank of America tavalyi pocsék negyedéve miatt hatalmas profitnövekedésről számolhat majd be. Ha ezt a két céget kivesszük a kosárból, akkor a profitok a várakozások szerint 0,4 százalékos csökkenést mutatnak majd.

 


A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK