Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 93,94 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel, 39 224,77 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.

Csütörtökön a csökkenés ellenére is felülteljesített a BÉT a nemzetközi társaihoz képest - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. Egyéni vállalati hírek nem érkeztek a magyar részvényekre, összességében alacsony forgalom mellett kereskedtek a tőzsdén. Negatívan hatott az OTP és a Mol árfolyamára a kormány bejelentése, hogy meghosszabbítja az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot december 31-ig.

A Mol árfolyama nem változott 2900 forint maradt, 3,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 8 forinttal, 0,09 százalékkal 8502 forintra csökkent, forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5,5 forinttal, 1,61 százalékkal 335,50 forintra esett, forgalma 137,0 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,22 százalékkal 6690 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3771,60 ponton zárt csütörtökön, ez 28,69 pontos, 0,75 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy indexveszteséggel korrigálták lefelé az előző napon elért nyereségeiket a főbb európai tőzsdeindexek csütörtökön - írta az MTI.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 2,17 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 2,31 százalékos veszteséggel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,99 százalékkal végzett alacsonyabban.

Londonban 3,10 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,34 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,39 százalékos eséssel végzett. A milánói tőzsdeindex 3,32 százalékkal, a madridi 1,13 százalékkal alacsonyabban fejezte be a kereskedést.

Az olajár csökkent, nap közben az esés mértéke elérte a két százalékot is, de később már csekélyebb mértékben jártak mínuszban az árak. Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 0,03 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 115,27 dolláron, a Brent ára pedig 0,49 százalékkal 117,93 dollárra csökkent.

Az olajárat elsősorban a korábban reméltnél esetleg gyengébb gazdasági növekedéssel szemben kialakult aggodalmak terhelik. Egyes prognózisok szerint a világ olajkereslete csak 2023-ra éri el a koronavírus-járvány előtti szintet. Az amerikai olajtermelés pedig a legfrissebb adatok szerint az elmúlt héten napi 12 millió hordóra emelkedett vissza, ami 2020 áprilisa óta a legmagasabb szint.

Az európai szabadpiaci gázárak tovább emelkedtek az európai orosz gázszállításokban bekövetkezett csökkenés miatt. Az ár megközelítette a megawattóránkénti 150 eurót is, amire a legutóbb márciusban volt példa. Az ár később 130 euróra húzódott vissza, ami 7 százalékos emelkedésnek felel meg.

A Gazprom a szankciók miatt elmaradt karbantartási munkálatokra hivatkozva a hét eleje óta mintegy 60 százalékkal csökkentette a gázszállítást az Északi Áramlat-1 gázvezetéken, az Olaszországnak szállított földgázmennyiséget pedig magyarázat nélkül vágta vissza 15 százalékkal.
Az európai piacok szűkös ellátásához hozzájárul az is, hogy egy üzemi baleset miatt legfeljebb az év végére tud majd teljes kapacitással dolgozni az európai gázszállítások legnagyobb amerikai berakó kikötője.

Az euró erősödött, miután korábban megközelítette az 1,035 dolláron május közepén elért ötéves mélypontot. Az eurót 0,50 százalékkal jegyzik erősebben, 1,0509 dolláron.

Az arany spot ára 0,46 százalékkal emelkedett unciánként 1841,76 dollárra. A dollár gyengült, a legfontosabb nemzetközi fizetőeszközökkel szembeni árfolyama alapján képzett dollárindex az előző napi húszéves csúcsról egy százalékkal lefelé korrigált: az európai piacok zárásakor 0,99 százalékkal jegyezték alacsonyabban, 104,12 ponton - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!