Gigászi felmérésben vizsgálta a Bloomberg, mit gondolnak a szakemberek a világgazdaság jelenlegi helyzetéről, a befektetési lehetőségekről. A hírügynökség 1076 elemző és profi befektető bevonásával készült tanulmányából kiderül, a többség még mindig pesszimista: 46 százalékuk továbbra is fedezékből nézi a válság tombolását, miközben 35 százalékuk már lát jeleket a javulásra, ezért nagyobb kockázatot vállal, 18 százalékuk pedig úgy véli, a világgazdaság visszatért a normális kerékvágásba.

A legrosszabbnak pont régiónk helyzetét ítélik, a megkérdezettek 71 százaléka pesszimista Kelet-Európa kilátásaival kapcsolatban, ám 67 százalékuk Nyugat-Európa, 62 százalékuk Japán és 55 százalékuk az USA jövőjét is sötétnek látja. Ezzel szemben kiugróan sokan lelkesednek Indiáért és Kínáért, előbbi gazdaságának alakulásával a profik 66 százaléka, utóbbiéval kapcsoltban 70 százaléka bizakodó.

A profik a világgazdaság helyzetét nagyjából hasonlóan ítélték meg, függetlenül attól, hogy részvényekkel, vagy kötvényekkel foglalkoztak - jelentős különbség mutatkozott viszont az arra a kérdésre adott válaszaikban, hogy melyik piacon lehet a legtöbbet keresni.

A részvénypiacon dolgozók 39 százaléka vélte a tőzsdéket a legjobb befektetési terepnek, míg a kötvénykereskedőknek csak 27 százaléka vélte így. Ezzel ellentétben a részvényekkel foglalkozó szakembereknek csak tíz százaléka vélte úgy, hogy a kötvények kínálhatják a legjobb hozamokat, míg a kötvénykereskedők 27 százaléka bízik saját piacában.

Összességében legtöbben - a befektetők harmada - a részvényeket jelölte meg a következő hat hónap legjobb befektetéseként, második helyre 28 százalékos említettséggel az árupiaci termékek kerültek.

A legrosszabb befektetésnek egyértelműen az ingatlant (40 százalékos említettség) és a kötvényeket (29 százalékos említettség) gondolják a profi befektetők.

A megkérdezettek 42 százaléka a dollár gyengülésére, 33 százaléka erősödésére számít, 22 százalékuk pedig nem vár különösebb változást az árfolyamban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!