A meglepetésszerű banki eredmények után a pénzügyi szakemberek újabb nagy dobásra készülnek. A befektetési bankárok most - a vállalatok tőzsdei bevezetését megelőző - első nyilvános kibocsátások (initial public offering, IPO) számában bekövetkező robbanás mikorját találgatják. Ez már önmagában az értékpapírpiacok helyreállását sugallja, nem is beszélve a globális tőzsdei kereskedelem második negyedéves, 274 milliárd dolláros bővüléséről, ami az elsődleges részvénypiacok számára 2007 vége óta a legforgalmasabbnak számít.

Jóllehet, a nyári uborkaszezon valamennyire lelassította ezt a növekedést, azonban a vállalatok jó része első féléves jelentésével együtt várhatóan tőkeemelést is bejelent majd. Matthew Westerman, a Goldman Sachs elemzője - 60 magáncég vezetőjének véleménye alapján - bár nem számít azonnali IPO-áradatra, bízik a magánkézben lévő vállalatok növekvő számú tőzsdei bevezetésében. A Goldman szakértője szerint a következő hónapokban tehát az IPO-k a tőkepiac fontos jellemzői lesznek.

Az IPO előkövetelménye a részvénypiacok visszafogott volatilitása. A második negyedéves éles felívelés, és az azt követő korrekció ellenére ma kisebb a részvények volatilitása, mint az elmúlt két év jó részében - ez tehát jó hír az tőzsdei bevezetést fontolgató tulajdonosok számára.

A piaci környezet is igen kedvező most az IPO-khoz. Nemrég a tőkebefektetők még hitelbefektetői viselkedésmintákat mutattak, azaz növekedési kilátásaikkal szemben mérlegfőösszegük alapján értékelték a tőzsdére bevezetni kívánt cégeket. Mára ez a viselkedési anomália helyrebillenni látszik - a válságból való kilábalás reménye, a tőzsdék szárnyalása megnövelte a befektetők kockázatvállalási kedvét, ami szintén elengedhetetlen IPO-előfeltétel.

Mindennek ellenére a kezesek többsége még nem akar eladni, mert a 2007 előtt drágán megszerzett, bő termésű jószágukat most nemigen szeretnék olcsón elszórni. Matthew Koder, a UBS vezető elemzője szerint a vállalatok jelenlegi alulértékeltsége miatt Európában 2010 második feléig várni kell az igazi IPO-robbanásra.

Az IPO-k másik jelentős forrása a privatizáció lehet, ahogy a kormányok csökkenteni igyekszenek gazdságösztönző programjaik következtében felhalmozódott adósságukat.

2009 második negyedévében Európa-szerte 28 társaságot vezettek be a parkettekre, amelyek összesen 456 millió eurót vonzottak a piacokra. Ez az érték már jelentősen meghaladta az első negyedéves 18 IPO - 9 millió eurós értéket, ám jócskán elmarad az európai potenciáltól. 2008 második negyedévében ugyanis 133 céget vittek tőzsdére, 9 milliárd euróért.

Szakértői vélemények szerint pedig jelenleg Európában 15-20 olyan magánvállalat van, amelyik legalább 1 milliárd eurós elsődleges bevezetésre számíthatna, ha tőzsdére vinné magát. (Összehasonlításképpen: Amerikában a második negyedévben 11 IPO 1,5 milliárd dollár tőkét vonzott.)

A UBS elemzője egyedül a fejlődő piacokon lát esélyt arra, hogy már idén komoly fellendülés legyen a tőzsdei bevezetések terén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!