A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,21 százalékkal, 25 053,11 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 0,07 százalékkal gyarapodott, és 2709,8 ponton fejezte be a napot.  A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,13 százalékkal emelkedett, és 7307,91 ponton zárt.

A befektetők óvatosak, várakozással tekintenek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások Pekingben hétfőn kezdődött ötnapos fordulójának eredményeire. A magas szintű egyeztetéseket csütörtökön és pénteken tartják. Legutóbb két héttel ezelőtt Washingtonban tanácskoztak a felek, az a forduló megállapodás nélkül ért véget, és vezető amerikai politikusok arra figyelmeztettek, hogy messze vannak a megállapodástól - írta az MTI.

QP | Quality Placement

Az amerikai piaci hangulatot befolyásolta az újabb részleges kormányzati leállás lehetősége is.

A nap vesztesének az egészségügyi ágazat bizonyult a UnitedHealth Group, a Pfizer és a Merck and Co árfolyamának gyengülése miatt, az energiaszektort pedig az olajárak esése sújtotta.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára csökkent. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 49 cent (0,93 százalék) csökkenéssel, 52,23 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 44 centes (0,71 százalék) mínuszban, 61,66 dollár volt.

Az arany unciánkénti ára 0,49 százalékkal, 6,45 dollárral 1312,05 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1269 dollárt adtak este, a délután fél négy körül jegyzett 1,1311 dollár után.

Nyugat-Európa zöldben zárt

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,86 és 0,76 százalék emelkedést mutattak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,94 százalékkal erősödött.

A londoni FTSE-100 index 0,82 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést, a frankfurti DAX index 0,99 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,06 százalékkal zárt magasabban. Madridban 0,9 százalék, Milánóban 1,21 százalék indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdei kereskedés hétfőn.

A nap nyertesei az olasz bankok voltak az Európai Központi Bank (EKB) által megköveteltnél magasabb tőkemegfelelési mutatójukról megjelent hírnek köszönhetően. A Banco BPM részvénye hat és fél százalékkal erősödött és a Stoxx 600 index legjobban szereplő részvénye lett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!