A két leginkább nyomon követett amerikai részvényindex, az S&P 500-as és a Dow Jones Industrial egyaránt régen nem látott nagyságú emelkedést hozott össze az év első hónapjában. A csütörtöki záróértékekkel számolva mindkét mutató 7 százalékot meghaladó mértékben rallyzott, előbbi 1987, utóbbi 1989 óta nem volt képes ilyen jó januári teljesítményt összehozni - emeli ki a CNNMoney. Az S&P 500-as indexnek ez volt a legmagasabb havi hozama 2015 októbere óta - hívta fel a figyelmet Jodie Gunzberg, az S&P Dow Jones Indices amerikai részvényosztályának vezetője.

A felpattanás, ahogy az lenni szokott, egyelőre csak a hatalmas decemberi zuhanás ledolgozása, az akkor elszenvedett áresésre ugyanis 90 éve nem volt példa az amerikai tőzsdéken az év utolsó hónapjában. Az áresést egyszerre több tényező is erősítette. A befektetők egyrészt attól féltek, hogy a Fed idén nem tart szünetet és folytatja az amerikai kamatok emelését, még akkor is, ha az inflációnak egyelőre nincsenek egyértelmű jelei az amerikai gazdaságban. Másrészt komolyan tartottak a globális gazdaság és az amerikai vállalati profitok növekedésének lassulásától az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt.

Az elmúlt hetekben viszont sorra láttak napvilágot a kedvező amerikai vállalati eredmények, de igaz fordulatot Jerome Powell Fed-elnök megszólalása hozta, amelyben arra utalt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed türelmesebb lesz idén a kamatemelésekkel kapcsolatban. Erre válaszul a piac azonnal megkezdte a kamatemelések kiárazását a kötvénypiacon, s a részvénypiacokon is komolyabb vásárlási hullám alakult ki. Powell szerdán megerősítette azt az állítást, amire egy nap alatt ugrott több, mint 400 pontot a Dow Jones index.

A Dow Jones Industrial emelkedéséből a legnagyobb részt a 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedő Boeing, IBM és Goldman Sachs részvények vették ki. Mindhárom cég erős negyedik negyedéves eredményekről számolt be és kedvező kilátásokat fogalmazott meg idei évére vonatkozóan.

Az előtte hónapokig gyengélkedő technológiai szektorban is komoly emelkedés volt tapasztalható, elsősorban itt is a jó eredmények miatt. A FAANG részvények közül a Facebook és a Netflix is jó 30 százalékot drágult szintén a jó eredményeknek és a kedvező kilátásoknak köszönhetően. A várakozásokat meghaladó eredményekről csütörtökön beszámoló Amazon 15 százalékkal emelkedett, a jövő hétfőn jelentő Google tulajdonos Alphabet papírjai 8 százalékkal. Még az Apple is, amely az évet egy komoly profit-warninggal kezdte és akkor nagyot esett, mostanra már 5 százalékkal jár december végi záróértéke felett.

Egyelőre úgy tűnik, az amerikai gazdasággal kapcsolatban újból feléledt optimizmus háttérbe szorítja az eddigi aggodalmakat és kockázatokat. Ezekből pedig van bőven, a kereskedelmi háború nem zárult le, a Brexit körülményei még mindig nem tisztázottak, a kínai gazdaság tényleg lassul, az olasz gazdaság recesszióba süllyedt.

Brian Yacktman, aYCG Investments befektetési igazgatója a portálnak nyilatkozva úgy vélte, a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek lehet, hogy korábban túlzottak voltak. Igaz, az Apple termékei, elsősorban az iPhone-ok iránt a vártnál kisebb volt a kínai kereslet, azonban más cégek számain nem lehet igazán érezni a kínai piac lassulását. A Starbucks, a luxuscikkeket gyártó LVMH és a Lo'Oréal is jól szerepelt az ázsiai országban.

Az S&P 500-as index értéke most már csak alig 10 százalékkal marad el mindenkori csúcsától. Innen azonban egy jó időbe beletelhet, hogy újabb csúcsra kapaszkodjon a mutató, legalábbis Ryan Detrick, az LPL szenior piaci stratégája szerint. A könnyű 10 százalék már megvolt, a következő 10 százalék már sokkal nehezebben megy majd. Februárban az amerikai részvénypiac az esetek többségében inkább stagnál, ha átlagos teljesítményét nézzük az 50-es évektől fogva - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!