Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,96 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,57 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,35 százalékos emelkedést jelzett.

A New York-i tőzsde irányadó indexeinek lendületet adott, hogy a pénteki amerikai tőzsdenyitás előtt az elemzők által vártnál jobb negyedéves eredményeket közölt a JP Morgan Chase, az Egyesült Államok legnagyobb bankja. A JP Morgan részvénye csaknem 4,7 százalékos pluszban állt közép-európai idő szerint este fél nyolc körül.

Azt is kedvezően fogadták a befektetők, hogy a legnagyobb amerikai olajcég, a Chevron 33 milliárd dollárért felvásárolja az Anadarko Petroleumot, amely az egyik legnagyobb olajtermelő a Mexikói-öbölben és az egyik utolsó nagy független olajvállalat. Az Anadarko Petroleum csaknem 32,9 százalékos nyereségben, a Chevron részvénye pedig mintegy 4,7 százalékos mínuszban állt - adta hírül az MTI.

A nagyvállalatok között a nap egyik nyertese a Walt Disney volt, részvényeinek árfolyama pénteken rekordszintet ért el, közép-európai idő szerint este fél nyolc körül csaknem 10,5 százalékos pluszban állt, miután új videostreaming szolgáltatásának árazását jól fogadták a befektetők.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára emelkedett. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 59 cent (0,93 százalék) emelkedéssel, 64,17 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 83 centes (1,17 százalék) pluszban, 71,66 dollár volt.

Az arany unciánkénti ára 0,14 százalékkal, 1,85 dollárral 1295,15 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1297 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1314 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!