A londoni FTSE100 index 0,26 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,54 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,31 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,36 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Pénteken vegyes kezdés után kedvező amerikai vállalati eredmények adtak lendületet az árfolyamok emelkedésének. Javított a globális piaci hangulaton, hogy az elemzők által vártnál jobb negyedéves eredményeket közölt a JP Morgan Chase és a Wells Fargo, az Egyesült Államok legnagyobb és negyedik legnagyobb bankja.

A befektetői hangulatot az is pozitívan befolyásolta, hogy az export növekedése és az import csökkenése miatt a vártnál nagyobb külkereskedelmi többlete alakult ki márciusban Kínának a pekingi statisztikai hivatal pénteki jelentése szerint. Az export idén márciusban éves bázison 14,2 százalékkal nőtt, szemben a 7,3 százalékos piaci várakozással.

Ágazati szinten a pénteki kereskedés egyik nyertese a kedvező amerikai banki negyedéves jelentések folytán a bankszektor volt az MTI híre szerint.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,89 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,55 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,32 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 67 cent (0,95 százalék) plusszal, 71,50 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,11 százalékkal, 1,45 dollárral 1294,75 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1299 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1314 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!