BUX
39543

Rettegnek a profik

A hatalmas nyári áresés után vegyesen alakulnak a hangulati mutatók a tőzsde várható teljesítményével kapcsolatban. A profik egyre pesszimistábbak az elmúlt napok emelkedései ellenére, a kisbefektetők viszont halványan, de optimistábbá váltak. Az alapkezelők utoljára a válság során mutattak ilyen tartós bizalmatlanságot a piaccal szemben. Talán még mindig nem jött el a vásárlási szezon.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 12:31

Ben Bernanke, a Fed elnökének múlt pénteki beszése óta bemutatott emelkedés az amerikai piacon még nem épült be a Napi Gazdaság által rendszeresen követett hangulati felmérések közül a profi tőkepiaci hírlevélírókat szemléző adataiba.

A profik körében egy hét alatt nem változott a részvényvásárlást javaslók aránya, 40,9 százalékon maradt. Azonban a korrekcióban részvényvételt tanácsolók táborából egy páran átpártoltak a részvények eladását javaslók körébe, így utóbbiak aránya 33,3 százalékról 36,6 százalékra nőtt. A felmérésben a bull/bear arány ezzel 1,12-re csökkent, ami már elég közel jár a szélsőségesen pesszimista, lokális piaci mélypontokra jellemző értékhez, azonban még nincs ott, ilyenről általában 0,9-0,8 alatti értékeknél szokás beszélni. Érdekes fejlemény, hogy a szélsőségesen pesszimista hangulat hiánya nem a medvék alacsony, hanem a bikák viszonylag magas számának köszönhető. A felmérésben a medvék aránya ugyanis már olyan magas, mint amire 2009 tavasza óta nem nagyon akadt példa.

 

A négy nappal frissebb adatokkal dolgozó felmérés, amelyet az amerikai kisbefektetői szövetség az AAII készít el hetente, már tükrözi a hét eleje óta tartó emelkedést. A friss adatok szerint a következő 6 hónapban áremelkedést váró befektetők aránya 2,2 százalékponttal 38,6 százalékra nőtt, az esést váróké eközben jelentősen csökkent, 32,3 százalékra 41 százalékról. Így a felmérés bull/bear aránya 1,2-re emelkedett, ennek négy hetes átlaga még mindig 1 alatt tartózkodik. A kisbefektetői felmérés eredménye általában volatilisebb, mint a profiké. Mindkét felmérésről elmondható, hogy a nagy esésben elég nagy pesszimizmus alakult ki, azonban nem annyira szélsőséges, mint például tavaly nyáron.

A VIX index még mindig pánik üzemmódban van. Az augusztus elején végrehajtott kitörés a 30 pontos ellenállás fölé még mindig él, a mutató nem tudott ez alá a szint alá keveredni már egy hónapja, ilyet utoljára a 2010 tavaszi villámkrachot követően időszakban lehetett tapasztalni.

A Chicago Board Options Exchange-en a megvett vételi és eladási opciók egymáshoz viszonyított arányát mutató put/call hányados a hó eleji csúcsokról lassan csökkenni kezdett, azonban 30 napos átlaga még mindig olyan magasan van, mint a 2009 eleje óta tartó bikapiacon egyszer sem volt tapasztalható.

 

Az aktív alapkezelők míg az S&P 500-as index 1100-1150 közötti tartományban tartózkodott elkezdték feltölteni long irányú pozícióikat, azonban 1200 pont felett ismét eladásokba kezdtek. Szövetségük, az NAAIM felmérése szerint a nettó long pozíciók aránya 22 százalékra csökkent-Ez azt mutatja, nem bíznak abban, a mostani emelkedés tartós lehet. A mostani érték egyébként elég alacsony szám, azonban nem érte el a nulla alatti szintet, igazi piaci mélypontok környékén ilyen helyzet is elő szokott állni. Ilyen hosszan, immár hatodik hete 40 százalék alatti értékre egyébként szintén nem volt még példa 2009 tavasza óta.

 

Összefoglalva pontosan ugyanazt lehet elmondani, mint egy héttel ezelőtt: a hangulati mutatók közül már sok elég nagy pesszimizmust tükröz ahhoz, ami meg tudna ágyazni egy pozitív fordulatnak az amerikai részvénypiacon. Azonban még nem értek el olyan értékeket, amelyekre az ellentét-analízis hívei azt mondanák, itt már csukott szemmel vásárolni kell.