BUX
38240

Rettentő hideg lehet a január

Változatlanul szélsőséges tartományban mozognak a hangulati mutatók az amerikai részvénypiacon, aki hisz az ellentét-analízisben, az a ki, s nem a beszálláson gondolkozik. A január így lehűlést hozhat a részvénypiacokon.

Lovas-Romváry András, 2010. december 16. csütörtök, 12:45

Megérheti várni a beszállással a részvénypiacra annak, aki hisz az ellentét-analízisben, a befektetők várakozásait vizsgáló felmérések szerint ugyanis az amerikai piaci szereplők rég nem látott optimizmussal tekintenek a következő időszak elé a tőzsdén, s ez rendszerint vaskos korrekcióknak ágyaz meg a piacon. Az ellentét analízis hívei szerint ugyanis amikor nagyon sok szereplő egy piacon egy irányú várakozással rendelkezik, akkor a pozíciók is szélsőségesen ebben az irányban nyílnak, s nem marad már, aki tovább hajtsa abba az irányba az árakat.

A két, a NAPI Gazdaság által rendszeresen követett hangulati felmérésben az elmúlt héten ellentétes folyamatok zajlottak le, a mondandó azonban ugyanaz maradt. A több ezer tagot számláló amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adatai szerint heti felmérésükben a következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya 50,2 százalékra csökkent az egy héttel korábbi 53 százalékról, az áresésre tippelőké emelkedett, 27,1 százalékra 22,5 százalékról. A két tábor egymáshoz viszonyított arányát reprezentáló bull/bear ratio ezzel 1,85-ra csökkent, ami még mindig magas érték, a mutató négyhetes átlag átlépte a 2-es értéket, erre az elmúlt 5 évben nem volt példa.

Sokan kritikusan kezelik a mutató hasznosságát, mondván, a felmérés nagyon hektikus és szűk mintavételből készül. Az AAII internetes felmérésében a több ezer tagból hetente csak néhány százan vesznek részt, s azok is jellemzően az idősebb, jellemzően már nyugdíjas tagok - mutatott rá egy korábbi elemzésében a Wall Street Journal. S valóban, a 2009-es mélypontnál a mutató elképesztő sebességgel lőtt az egekbe, a bull/bear arány 0,27-ről két hét alatt 1,15 fölé repült. Ugyanakkor az alábbi grafikon önmagáért beszél, a mutató 4 hetes átlaga láthatóan jól jelezte a legalábbis lokális fordulókat a részvénypiacon.

Az Investors Intelligence Services más módszerrel készülő felmérése hasonló, a szélsőséges optimizmus határán álló eredményeket produkál az elmúlt két hétben. Mostanra az áremelkedést várók aránya 56,8 százalékra, az áresést váróké 20,5-re csökkent, ezzel a bull/bear ratio 2,77-ra emelkedett, amely lokális és elsődleges piaci csúcsokra jellemző érték.

A több évtizede készülő Investors Intelligence felmérésében kizárólag független tőkepiaci hírlevélírók heti ajánlásait szemlézik. Három kategóriába sorolják azokat, az alapján, hogy feltétel nélküli részvényvásárlást javasolnak (bullish), korrekció esetén részvény vételt javasolnak (correction), vagy pedig a részvények eladását, vagy a piac elkerülését javasolják a befektetőknek. Látszik, hogy az első két csoport beállítottsága alapvetően optimista, így sokszor nem ezt, hanem a pesszimista tanácsadók arányának 20 százalék alá csökkenését tekintik agresszív eladási jelzésnek.

Fontos megjegyezni, hogy a hangulati felmérések csak az egyik elemét jelentik a technikai elemzés eszköztárának, kizárólag erre a mutatóra nem lehet befektetési döntéseket alapozni, hisz ez is, mint minden mutató ad hamis jelzéseket. Igaz, meglehetősen ritkán.