A Wood Mackenzie energetikai tanácsadó cég elemzői friss jelentésükben azt állítják, hogy a kormányok a globális felmelegedés korlátozására tett vállalásaik teljesítésével, a napenergiára való egyre erőteljesebb átállással felhajtják a színesfémek iránti keresletet. Az elemzés három lehetséges forgatókönyvet vázol fel a fémekre vonatkozóan, amelyek esetében a kereslet növekedése a globális felmelegedés korlátozására irányuló nemzetközi erőfeszítések sikerétől függ.

A párizsi klímamegállapodás - egy 2015-ben elfogadott és 196 ország által aláírt mérföldkőnek számító egyezmény - értelmében a nemzetek megállapodtak egy olyan keretrendszerben, amely megakadályozza, hogy a globális hőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben emelkedjen, bár a szerződés célja, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. A Wood Mackenzie alapforgatókönyve azt feltételezi, hogy az évszázad végére a hőmérséklet 2,8-3 Celsius-fokkal emelkedik az iparosodás előtti időkhöz képest.

Ebben a helyzetben a napenergia-ágazat alumíniumigénye a 2020-as 2,4 millió tonnáról 2040-re 4,6 millió tonnára emelkedne. A fémet jellemzően napelemkeretekben és azok szerkezeti részeiben használják - jegyezte meg Kamil Wlazly, a Wood Mackenzie vezető elemzője.

Ha a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 és 2 Celsius-fok között tartanák, az azt jelentené, hogy a napenergia alumíniumigénye 2040-re elérné az évi 8,5 és 10 millió tonna közötti értéket. A legoptimistább éghajlati forgatókönyv szerint - amelyben a megújuló energiaforrásokat könnyebben alkalmaznák, hogy a felmelegedés 1,5 Celsius-foknál ne emelkedjen -, a napenergia-ágazat kereslete 2040-re a teljes globális alumíniumfogyasztás 12,6 százalékát tenné ki - a 2020-as 3 százalékról.

Emiatt viszont rengeteg más olyan termék is drágulhat, amelyek gyártását nem befolyásolja a klímacélok teljesítése: az alumíniumot használják repülőgépek, gépkocsik gyártására, csomagolóanyagként (akár konzerv- vagy sörös dobozként, alufóliaként), fedőfestékként megfelelő kötőanyaghoz keverve, továbbá elektromos huzalok és építőipari állványzatok, vasalatok készítésére. Tehát sok szektort érinthet, hogy a jelenleginél jóval nagyobb kereslet alakulhat ki a fémre.

A réz pályája is tovább menetelhet felfelé

A réz iránti kereslet - amelyet a nagy- és kisfeszültségű átviteli kábelekben és a termikus napkollektorokban használnak - szintén "jelentős növekedésre" számíthat, ahogy a naperőművek egyre elterjedtebbé válnak. A jelentés alapforgatókönyve szerint a napenergia-termelés fokozta réz iránti kereslet a 2020-as 0,4 millió tonnáról 2040-re évi 0,7 millió tonnára emelkedhet.

A napenergia-ágazat rézfogyasztása 2040-re 1,3 millió tonnára nőne, ha a globális felmelegedést 2 Celsius-foknál korlátoznák. Míg amennyiben a hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra lehetne limitálni, akkor az ipar vörösfém-fogyasztása a következő két évtizedben várhatóan évi 1,6 millió tonnára ugrana - állítja a jelentés.

Eközben az elemzők megjegyezték, hogy csak a cinkbevonatok nyújthatnak olcsó, tartós korrózióvédelmet, ezzel növelve a napelemek lehetséges élettartamát. Az elemzők szerint jelenleg a napenergia-berendezések a világ éves cinkfogyasztásának mintegy 0,4 millió tonnáját teszik ki.

Ha a globális hőmérséklet az évszázad végére 2,8-3 Celsius-fokkal emelkedik, akkor ez a szám az előrejelzések szerint 2040-re 0,8 millió tonnára nő. Amennyiben a melegedés 2 Celsius-fokra korlátozódik, a cinkfogyasztás 2040-re évi 1,7 millió tonnára nőne. Ha a felmelegedést sikerülne 1,5 Celsius-fokra sikerülni letornázni, az ágazat cinkfogyasztása 2040-re évi 2,1 millió tonnára emelkedne.

A Wood Mackenzie előrejelzései a három fémre vonatkozóan csak a napenergia-ágazatból származó keresletre vonatkoztak, és nem spekuláltak a teljes globális keresletre vonatkozóan.

Már látszik is a hatás

A hatás már részben látszik is: miután az Egyesült Államok szenátusa megállapodott hétfőn Joe Biden elnök 1000 milliárd dolláros infrastrukturális fejlesztési tervéről, az elmúlt napokban lendületet kapott az ipari fémek piaca. Leginkább azért, mert a program részeként elfogadtak egy 550 milliárd dolláros csomagot, amely főként a megújulóenergia-használat és az elektromos autók terjedését segítené elő. Ráadásul közben az amerikai inflációs adatok után kissé gyengülő dollár további támogatást nyújtott a fémeknek. Kivételt képzett a réz, amely a londoni árutőzsdén tegnap a kockázati prémiumainak csökkenése miatt alacsonyabb szinten zárt. A BHP bányavállalat előzetes bérmegállapodást kötött az Escondida bányában dolgozó bányászokat képviselő szakszervezettel, ez pedig a kínálat erősödését jelenti - írja jelentésében az ING.

Ami a cinket illeti, az LME készletei 70 ezer tonnára ugrottak több szerződés visszamondása után, ami 2018 márciusa óta a legmagasabb érték. Elméletileg ez nagy készletkiáramlásokhoz vezethet, miközben a kínai áramhiány miatt a kohóknak kevesebb a kibocsátása, a kereslet fokozódása mellett. Erre érkezett meg az infrastrukturális terv okozta árnyomás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!