Ahogy a koronavírus-járvány eleinte Kínában, majd onnan továbbgyűrűzve gyorsan két vállra fektette a világot, az ipari termelés folyamatosan leállt a fejlettebb és a nagyobb gazdaságokban. A bányákból viszont folyamatos volt az ipari fémek kitermelése, így tavasszal túlkínálati piac dominált az árutőzsdéken. Augusztus végén már enyhe drágulás jelei látszódtak a réz és más fémek árfolyamában, de csütörtökön kétéves rekordra drágult a sárgaréz, ami egyértelmű jele annak, hogy az ipari termelés beindult.

A nemzetközi fémpiacok mércéjének számító London Metal Exchange három hónapos réz határidős szerződéseinek árfolyama 2 százalékkal emelkedve, tonnánként 6830 dollárra ugrott. Ez a legmagasabb szint 2018. június óta, és ha rekordot nem is döntöttek más ipari fémek, a nikkel, a cink, az ólom és más ipari fémek is drágultak. A fémárakat olyan adatok ösztönözték, amelyek azt mutatják, hogy a kínai feldolgozóipari tevékenység a múlt hónapban évtizedes rekorddal tudott növekedni - írja a WSJ.

A hirtelen keresletnövekedésnek van egy kiegészítő eleme is: a dollár az elmúlt héten gyengülni kezdett, ami az Egyesült Államokon kívüli felvásárlók számára jó lehetőséget jelentett, hogy olcsóbban szerezzék be a réz- és más nyersanyag-készleteiket.

Kínában kevés a kitermelhető réz, importálniuk kell - kezdte magyarázatát Robin Bhar független fémtanácsadó az amerikai lapnak. "A gyengébb dollár és az egyre erősebb renminbi gyors kilengést hozhat az árfolyamban." Lényegében tehát a dollárgyengülés csak felerősítette a kínai nyersanyag-beszerzéseket, mivel az egyre inkább termelő ázsiai országban így olcsóbban lehetett kielégíteni az igényeket.

A kínai növekedés kulcsfontosságú tényező a rézárakban, mert a világ második legnagyobb gazdasága adja a globális felhasználás felét. A Caixin China beszerzési menedzserindexe augusztusban 53,1-re emelkedett a júliusi 52,8-ról. Ez zsinórban a negyedik hónap, amelyben az index meghaladta a növekedést jelző 50-es értéket.

Már a raktárak is kiürülnek

Kína rekord, 555 000 tonna finomított rezet importált júliusban a Citigroup szerint. Az amerikai bank elemzői szerint a kereskedelmi adatok azt mutatják, hogy az import augusztusban kissé visszaesett, részben azért, mert a finomított fém drágulása miatt a rézhulladék iránti kereslet is megnőtt, mivel ez általában olcsóbb nyersanyagforrást jelent - még ha a színesfémek ilyesfajta beszállítása kiszámíthatatlan ellátási láncot eredményez. A Citigroup a növekvő rézhulladék-piac ellenére is azt jósolja, hogy a kínai kereslet 2021-ben mínuszba löki a nemzetközi rézpiacot, vagyis a fogyasztás meghaladja a termelést.

Annyiból nem különösebben bátor a várakozás, hogy a kínai kereslet élénkülése már kimerítette a fémkészleteket. A londoni fémtőzsde által jóváhagyott raktárakban tárolt réz mennyisége 89 350 tonnára csökkent a múlt héten, ami a legkisebb mennyiség 2005 vége óta - írja a FactSet.

Legyen szó mikroelektronikáról, okostelefonokról, ingatlanépítésekről vagy járműgyártásról, a rézre valamilyen formában szükség van ezek termeléséhez. A széles felhasználási kör miatt - vagyis hogy akárhol is legyen az ember, tőle legfeljebb másfél méterre van egy olyan eszköz, amely tartalmaz rezet - az ipari fém árfolyama jól előrejelzi, hogy milyen folyamatokkal érdemes számolni a világgazdaságban. A mostani helyzet egyértelműen azt jelzi, hogy a világgazdaságban megindult a felpattanás.

Azért is igazán bizalomgerjesztő a folyamat, mert trendről lehet beszélni. Augusztus végén több mint két év után először drágult 3 dollár fölé egy font réz ára, a mostani tonnánkénti adat pedig jelzi, hogy kitartóan nő a kereslet a fém iránt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!