A sanghaji árupiaci tőzsde jelentése szerint a múlt héten február 10. óta a legalacsonyabb szintre - 96 087 tonnára csökkentek a felhalmozott rézkészletek, a keresleti piacot erősítő jel pedig újra emelkedésnek indította a réz árát. A réz árfolyamnyeresége azonban rövid életű volt, mivel az erős dollár drágította az amerikai pénzben denominált fémek kereskedelmét, és kevésbé vonzóvá tette azokat más valuták tulajdonosai számára - írja a Reuters a mostani drágulás okairól.

A londoni fémtőzsdén a három hónapos réz az ázsiai kereskedés nagy részében emelkedett, mielőtt megfordult, és 0,2 százalékos csökkenéssel tonnánként 9740 dolláron állt szerda reggel. A kontraktus továbbra is az elmúlt hat hét legmagasabb szintje közelében maradt tehát.

A sanghaji határidős tőzsdén a legtöbbet kereskedett szeptemberi rézkontraktus 0,2 százalékkal 71 850 jüanra (11 051,47 dollárra) csökkent tonnánként, de még mindig az előző ülésszakban elért nyolc hetes csúcs közelében mozgott.

"A csökkenő tőzsdei készletek erős fizikai keresletre utalnak. A réz továbbra is profitál az elektromos járművek bevezetésének támogatásából és a zöldenergiára való átállásból" - mondta Soni Kumari, az ANZ elemzője a helyzetről a Reutersnek.

"Az év második felében a lazább monetáris politika a korábbi várakozásokkal szemben, amelyek szerint a második félévben szigorúbb monetáris politika várható, támogatná a rezet és más fémeket. Ezért úgy látjuk, hogy a réz árfolyam-rali az év végéig kitart" - tette hozzá a szakértő.

Mivel a réz az autó-, építő- és a feldolgozóipar más ágazatainak egyik legfontosabb alapanyaga, a kereslet változása jól mutatja, hogy a világgazdaság éppen milyen állapotban. A drágulása azt mutatja, hogy a termelés, a fogyasztás helyreállt, vagyis távolodunk a válságtól. Kellemetlen mellékhatás, hogy a fogyasztási cikkek inflációját ez tovább erősíti, amit a szállítási költségek is felsrófolnak. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!