Az úgy jegybankelnökkel nem okozott meglepetést a kormány a piacok számára, hiszen hetek szoktatták a befeketőket az unortodox MNB-elnök gondolatához - inkább az lett volna meglepetés, ha végül nem Matolcsy lesz a választás. A bizonytalanságnak mindenesetre vége, a különadók atyja távozik a költségvetési politika éléről, és a laza jegybanki politika a tankönyvek szerint akár jót is tehet a részvényárfolyamoknak. Talán ezeknek is köszönhető, hogy nyitás után szép pluszokig emelkedett a BUX, egészen 18 900 pontig. Az ezt követő esésről feltehetőleg az európa-szerte eladási hullámokhoz vezető kedvezőtlen makroadatok tehettek. A pesti részvénykosár a többi európai tőzsdéhez hasonlóan felkelt a padlót jelentő 18 670 pontról, és a zárószakasz végén 0,2 százalékos emelkedésnél, 18 846 ponton zárta a hetet. A forgalom viszont az érdeklődés hiányáról tanúskodott, a papírok adásvételének értéke alig haladta meg a hatmilliárd forintot.

A blue chipek között egyedül a Mol esett, ami leginkább az olaj világpiaci ára esésének tulajdonítható; a részvény 0,8 százalékot vesztett értékéből, és 17 250 forinton fejezte be a hetet. Az OTP és a Magyar Telekom árfolyamának viszont tett Matolcsy áthelyezése, előbbi 0,4 százalékkal 4720 forintig, utóbbi pedig 1 százalékkal 411 forintig mászott felfelé. Erősödött a Richter is, a nagyobbik gyógyszergyártó siralmas forgalom mellett zárt 0,6 százalékos pluszban, 34 800 forintos árfolyamon. Az Egis 2 százalékkal magasabban, 19 150 forinton búcsúzott a naptól - a papírokat mindössze 60 millió forintért adták-vették.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!